Friday, December 26, 2008

ΟΙ ΦΟΥΣΚΕΣ ΣΚΑΝΕ


΄Δεν φτάνει που σκάνε οι φούσκες μια -μια, έχουμε και απάτες απείρου κάλους.Άυτός ο Μάντοφ μας "έρριξε απ΄τα σύννεφα" με το μέγεθος των 50 δισ$ που μάζεψε και σκόρπισε στον αέρα πού λέγαμε. Και βέβαια τι να πεις για τους εξαπατημένους μεγαλοαστούς, μεγαλοτραπεζίτες, φιλανθρώπους και ειδικούς διαχειριστές, που άρχισαν να αυτοκτονούν, όπως ο κακομοίρης ο γάλλος. Το όλο ζήτημα έχει βάθος όσο το απύθμενο της ψυχής του άπληστου ανθρώπου. ΄Ολο και περισσότεροι πάντως θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος απατεώνας όλων των εποχών δεν έκανε και πολλά περισσότερα από τους αξιότιμους τραπζίτες και χρηματιστές. Με αέρα φούσκωνε κι αυτός κι άλλοι κι όλοι εμείς που πιστέψαμε στην κατάργηση της αρχής της διατήρησης της ενέργειας και την ανακάλυψη του αεικίνητου. Κούνια που μας....
Και το χειρότερο δεκαπέντε χρόνια τώρα μαζί με τον Μάντοφ καταστρέψαμε παραγωγικούς ιστούς στις προηγμένες χώρες, μια και το φουσκωτό χρήμα είναι και περισσότερο και ευκολότερο. Διαλύσαμε στην Ευρώπη και στην Αμερική ή μεταφέραμε σε τρίτες χώρες τα εργαλεία της παραγωγικής μας δυνατότητας και μείναμε με μπαλόνια που άρχισαν μόλις να σκάνε. Μόλις.
Πριν δέκα χρόνια μου τα λέγανε παλαιοί μηχανικοί πολυεθνικών εταιρειών που έβλεπαν με τρόμο να κλείνουν τα εργοστάσιά τους οι εταιρείες τους, επιλέγοντας είτε το outsourcing, είτε την μετεγκατάσταση. Κι αυτό γιατί έτσι αποφάσιζαν τα νέα και νεαρά μεγαλοστελέχη και οι μεγαλομέτοχοι που δεν είχαν δει ποτέ εργοστάσιο στις Ζυρίχες και στα Λονδίνα που διαμέναν για να είναι κοντά στην καρδιά των γεγονότων : Tα χρηματηστήρια.ν Και τώρα χωρίς μπούσουλα βαδίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο υπαρκτός.

Διαβάστε το άρθρο του Krugman "LIFE WITHOUT BUBBLES".

No comments:

Post a Comment