Friday, December 5, 2008

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΠΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΗΝ ΑΦΩΝΙΑ

Στην κλασική Φυσική σπιν είναι μια σπουδαία ιδιότητα των στοιχειωδών σωματιδίων. Ένα ηλεκτρόνιο, εκτός από την κίνηση γύρω από τον πυρήνα του ατόμου, εκτελεί και μία κίνηση γύρω από τον εαυτό του και αυτή περιγράφεται από το σπιν. Στην κβαντική Φυσική το σπιν είναι κάτι πολύ πιο σκοτεινό και ακατανόητο από τους μη ειδικούς, αλλά καθοριστικό για την ύπαρξή τους. Στην επικοινωνία πάλι σπιν είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί μια Κυβέρνηση, λόγου χάριν, για να εξωραίσει μια κατάσταση και «σπινάροντας» να κάνει το άσπρο μαύρο. Κύριος εκπρόσωπος της μεθόδου ήταν η Κυβέρνηση Κλίντον και θεωρητικός της ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος, που είχα μάλιστα ορίσει το σπιν ως μια ελπίδα που μεταμφιέζεται σε παρατήρηση. Η μέθοδος αυτή, απευθύνεται κυρίως σε δημοσιογράφους και δεν χρησιμοποιεί την χοντροκομμένη ψευδολογία για να φωτίσει την αλήθεια. Την φωτίζει ελαφρώς διαφορετικά, ώστε να μην παραδεχτεί η διοίκηση λάθη, παραλήψεις ή αποτυχίες.
Η προπαγάνδα, με βασικό της εκπρόσωπο τον απίθανο Γκέμπελς, είναι μια χονδροειδής διαστροφή της αλήθειας με στόχο την χειραγώγηση του λαού. Η διοίκηση Μπους με κύριο φορέα, από ότι λένε, τον μέχρι πρόσφατα επικοινωνιακό σύμβουλο κ. Ρόουβ «ξέπεσε» στην προπαγάνδα. Τι άλλο από ξεπεσμό μιας υπερδύναμης μπορεί να είναι η συνειδητή ψευδολογία σχετικά με την κατοχή βιολογικών όπλων από το Ιράκ για να πειστούν λαοί και Κυβερνήσεις για το δίκαιο της εισβολής στο Ιράκ.
Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά; Μα, αναρωτιέμαι ποιά θα είναι η επικοινωνιακή τακτική της Κυβέρνησής μας, τώρα που κ. Ρουσόπουλος παραιτήθηκε. Πιστεύω δηλαδή ότι ο τ. κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρξε ένας εξαιρετικός χρήστης της μεθοδολογίας σπιν και κατόρθωσε για μια πενταετία να διατηρήσει την πρωτιά του Πρωθυπουργού του και της Κυβέρνησής στις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις. Ικανός και ευφυής δημοσιογράφος, βοήθησε όσο κανείς το κόμμα του στο να εξωραίσει λάθη, και παραλήψεις. Κι ας μη του το αναγνωρίζουν κάποιοι στο κόμμα του. Ποιός άλλος θα μπορούσε να ξεπεράσει σοβαρά λάθη της Κυβέρνησης όπως η απογραφή, η στάση μας στο Σχέδιο Ανάν, ο βασικός μέτοχος, η ανύπαρκτη μεταρρύθμιση. Ποιός άλλος θα μπορούσε να ρίχνει με επιτυχία στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ τη θηλιά του δημόσιου χρέους, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ.το αύξησε στην πενταετία της διακυβέρνησής της κατά 40%, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι αναρωτιέμαι ποιά τακτική θα επιλέξει η Κυβέρνηση στον τομέα της επικοινωνίας στην μετά Ρουσόπουλο εποχή.
Από τον Αύγουστο και μετά τα ψέματα τελείωσαν για την Κυβέρνηση. Βοηθούσης και της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της τσέπης των συνελλήνων, εκλεπτυσμένοι μέθοδοι τύπου σπιν δεν έχουν πλέον πέραση. Η φορολογική επιδρομή με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τις περαιώσεις, το κτηματόσημο, και ο πληθωρισμός, έχουν ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα, μάλλον οριστικά. Απίθανο μου φαίνεται να ανακτήσει την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις μια Κυβέρνηση που, δυστυχώς για μάς, ούτε σοβαρό έργο έχει να επιδείξει, ούτε όραμα διαθέτει, ούτε εμπνέει την κοινωνία. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν δεν αρέσει ή δεν πιστεύει η Κυβέρνησή μας. Με αυτά τα δεδομένα ο φόβος είναι μήπως και γλιστρήσει στην προπαγάνδα. Όμως τελικά βλέποντας τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, που είναι αξιοπρεπής άνθρωπος για να μεταβληθεί σε προπαγανδιστή, υποπτεύομαι ότι η νέα τακτική θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά στην θεωρία της επικοινωνίας, που χρόνια μετά θα διδάσκεται στη σχολή του Ομπάμα, το Χάρβαρτ. Αυτή λοιπόν η νέα τακτική προτείνω να την πούμε αφωνία. ΄Όταν τον ρωτάνε γατί δεν παει καλά η οικονομία, γιατί καταρρέει το ΕΣΥ, γιατί η παιδεία παραπαίει, γιατί το Κράτος δεν επανιδρύθηκε, γιατί, γιατί.. μπορεί να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει. Να λεει με αμίμητο ύφος βαθιάς περίσκεψης: « Σας απάντησα ήδη», «ουδέν σχόλιον» κοκ. Αυτή λοιπόν η αφωνία ίσως να είναι η συνεισφορά της αφασικής χώρας μας, στην παγκόσμια σκέψη. Ας την απολαύσουμε. Και για να πούμε και κάτι σοβαρό, νομίζω ότι οι πολιτικοί μας θα ήταν καλό να μελετήσουν την επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Ομπάμα. Πολλά και χρήσιμα μπορούνε να μάθουν. Αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο

atrif@otenet.gr

No comments:

Post a Comment