Sunday, March 29, 2009

Σ.Π.ΨΥΧΑΡΗΣ

Επί τέλους. Κάποιος λέει με σαφήνεια κι ας τον ακούσουν δημοσιογράφοι, συνταγματολόγοι και πολιτικοί. Με στυλ στακάτο, ο Σ.Ψ. λέει τα αυτονόητα , στο κύριο άρθρο στο ''ΒΗΜΑ'': Ότι βρισκόμαστε σε μια διεθνή δεσμευτική συνεργασία με άλλα 27 κράτη με τη θέλησή μας. Αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι της κοινότητας ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ των εθνικών Συνταγμάτων στους τομείς που έχουμε αυτοβούλως εκχωρήσει μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Αν δεν μας συμφέρει, κανείς δεν μας κρατάει. Και άλλες χώρες είναι εκτός Ένωσης και ζουν μια χαρά. Όσο όμως ανήκουμε στο κλαμπ, ας πάψουν μερικοί δημοσιογράφοι, πολιτικοί, και νομικοί να μας κοροϊδεύουν Είναι τραγικό το τι ανακρίβεια ακούσαμε αυτές τις μέρες από την ΤV. Σαν να μου φαίνεται ότι το ΚΚΕ έχει καταλάβει καλύτερα από όλους μας, τι μας συμβαίνει. Άσχετο αν διαφωνούμε στο δια ταύτα.
read..

8 comments:

  1. Βαγγέλης ΒαρδάκαςMarch 29, 2009 at 8:04 PM

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ...
    Ουδείς "εθνικής εμβέλειας" -ουσιαστικά δημιουργημένος από τα ΜΜΕ- αστήρ συνταγματολογίας, δημοσιογραφίας, πολιτικής, πάνελ και παραθύρων τηλεοράσεως κλπ κλπ παραδέχθηκε μέχρι σήμερα, αυτό που πας υποψήψιος για εργασία στα θεσμικά όργανα της Κοινότητας είναι υποχρεωμένος να απαντήσει ως πρώτο ερώτημα στις εισαγωγικές εξετάσεις: ότι δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερισχύει του εθνικού...
    Αυτές τις μέρες, κάτι με αυτό που λέμε "επιτήρηση", κάτι με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συντάξεις των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, άρχισα να βλέπω να αλλάζει η χώρα... Προς το καλύτερο...
    Διότι οι πολιτικοί μας αποφάσισαν να κάνουν outsourcing για τις ευθύνες και τις δουλειές της διοίκησης της χώρας στα όργανα της Κοινότητας... οι ίδιοι απλώς θα εισπράττουν όσα τυπικά ή άτυπα τους επιτρέπει το σύστημα ως αμοιβές... χωρίς να κάνουν τίποτα...
    Ο κ. Ψυχάρης είναι ο πρώτος δημοσιογράφος -έστω, τέως δημοσιογράφος- που βλέπω να μην κλαίει για αυτά που "χάνουμε", αναθέτοντας σε άλλους την δουλειά των πολιτικών μας!
    Εγώ, όπως είπα, χαίρομαι ιδιαίτερα!

    ReplyDelete
  2. Συμφωνούμε. ¨Αλλο να τα λέμε εμείς και να φωνάζουμε κι άλλο ο δημοσιογράφος. Γιατί Σ.Ψ. είναι εκδότης και δημοσιογραφεί. Μπορεί να είσαι ο κουφαίος των ελλήνων - και άλλων- στον τομέα σου(Τυποποίηση, Πιστοποίηση, Ποιότητακλπ), αλλά άλλον μπερδεύεις το ''δημοσιογράφος'' με ''το ρεπόρτερ''. Όσο για το αν αλλάζει η χώρα προς το καλύτερο χμ..Το μόνο της προκοπής που άκουσα τελευταία είναι η μερική αφύπνιση των καθηγητών Α.Ε.Ι.

    ReplyDelete
  3. Συμφωνώ με τον Ψυχάρη. Μήπως πρέπει να τα πει κανείς και στους τότε υπεύθυνους του ΠΑΣΟΚ που βάλανε στο Σύνταγμα την διάταξη, που τρέχαν ύστερα τρεις υπουργοί -άλλοι κι αυτοί-για πείσουν τον κακομοίρη τον Αλεξάντερ να παραβεί τον κοινοτικό νόμο?
    Βρυξ'ελλες.

    ReplyDelete
  4. Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό. Μόνον για το πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπερισχύει του Συντάγματος. Αντιθέτως οι διατάξεις περί προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων (ισότης, ελευθερία, αξιοπρέπεια κλπ), η αρχή της δημοκρατικότητος κλπ του Ελληνικού (και των άλλων Ευρωπαίκών) Συντάγματος κατισχύουν τυχόν διατάξεων του δικαίου της Ε.Ε.
    Δηλ. κυρίως υπερισχύουν του Συντάγματος από το πρωτογενές δίκαιο των συνθηκών μόνον οι αρχές που αναφέρονται στην οικονομική διοίκηση. Πχ ανταγωνισμός, οικονομική ελευθερία κλπ

    ReplyDelete
  5. Σε συνέχεια του προηγουμένου σχολίου μου.
    Αυτά που έγραψα δεν ισχύουν μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε. Ε.
    Η πλήρης υποταγή των Εθνικών Συνταγμάτων στο υπερεθνικό δίκαιο των Βρυξελλών ισοδυναμεί κατ΄ αποτέλεσμα με την κατάργηση της Εθνικής Κυριαρχίας των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Ουδείς όμως υποστηρίζει ότι συμβαίνει τώρα κάτι τέτοιο. Η εξέλιξη βεβαίως δείχνει ότι αργά, πολύ αργά ίσως, βαδίζουμε σε τέτοια λύση. Όμως ακόμη ο σκληρός πυρήν της Εθνικής Κυριαρχίας των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. είναι ο κανόνας. Και η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα όργανα της Ε.Ε. η εξαίρεση.
    Επομένως χρειάζεται ad hoc συστηματική μελέτη για να διακρίνονται σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις του πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε. (του δικαίου των συνθηκών) οι οποίες υπερισχύουν των Εθνικών Συνταγμάτων.

    ReplyDelete
  6. Δεν είμαι νομικός, αλλά όταν μιλάμε για κοινοτικό δίκαιο που υπερισχύει του εθνικού, αναφερόμαστε στους τομείς όπου έχει εκχωρηθεί μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Στους άλλους τομείς μόνο έμμεσα επεμβαίνει η κοινότητα. Μέσω πολιτικής ανταγωνισμού, μέσω ελευθερίας διακίνησης προσώπων(περίπτωση ξένων παραρτημάτων ΑΕΙ) κλπ. Στα θέματα όμως που αναφέρεται ο κ. Σ.Ψ. είναι καθαρά για όλους εκτός από έλληνες πολιτικούς που δώσαν τις γνωστές μάχες, για λόγους λαικιστικής και μικροπολιτικής προσέγγοσης. Αλλά και για λόγους κουτοπονηριάς, όπου για όλα τα κακα φταίει η Ένωση και για όλα τα καλά τα κόμματα που ασκούν την εξουσία. Αν κάνω λάθος, θα δεχτώ την άποψη του έγκριτου νομικού και γνώστη των κοινοτικώ από τα μέσα.νομίζω ότι εκφράζω και την άποψη του Ευάγγελου, απ΄αυτά που γράφει.

    ReplyDelete
  7. Αυτά που λέει ο Ψυχάρης στο Βήμα είναι σωστά αλλά δεν είναι ο πρώτος που τα λέει. Τα έχουν πει πάρα πολλοί, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί ακόμα και... πολιτικοί - και στο Βήμα - αλλά και σε άλλες εφημερίδες. Αν δεν με απατά η μνήμη μου τα έχει ξαναπεί και ο ίδιος ο Ψυχάρης. Το ενδιαφέρον πολιτικό στοιχείο, όμως, είναι ότι τα λέει στον Καραμανλή για να τα ακούει ο Παπανδρέου. Αυτό στη παρούσα σημερινή πολιτική συγκυρία πιθανόν να έχει απήχηση. Του Παπανδρέου του τα λέει και ο Πρετεντέρης αλλά φαίνεται ότι, ο Ψυχάρης ανησυχεί ότι ο Παπανδρέου κάνει πάντα το αντίθετο από εκείνο που λέει ο Πρετεντέρης. Το έκανε δύο τρεις φορές και του βγήκε και μπορεί να το συνεχίσει. Τέλος πάντων, το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή την ύπόθεση είναι ότι το άρθρο του Ψυχάρη αναδημοσιεύτηκε... στο Μλοκ του Τριφύλλη!!

    ΥΓ. Αν κάνει τον κόπο ο κ. Ψυχάρης να διαβάσει τα σχόλιά μας παρακαλείται εκ μέρους μου να δώσει χαιρετισμούς στο γυιό του τον Ανδρέα.

    ReplyDelete
  8. Μας μπερδέψατε κ. Γλυνέ.Τι κάνει λέει ο Πρετεντέρης στον Παπανδρέου? Και μάλιστα μέσω Καραμανλή? Αν δεν με απατά η κουρασμένη από τα χρόνια μνήμη μου, κυβρνάει ακόμη ο Καραμανλής. Εκτός και αν υπαινίσεσαι πως όπου να είναι κλπ.

    ReplyDelete