Sunday, April 26, 2009

Σ.Π.ΨΥΧΑΡΗΣ και τα ΠΡΟΙΚΩΑ

''..Όλα αυτά είναι όμως η κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού (αν εκτιμήσουμε σοβαρά τους αριθμούς της ελληνικής οικονομίας και τα μηνύματα εκ Βρυξελλών) και οι συντεταγμένες πολιτικές δυνάμεις ασχολούνται με τα προικώα ..'' Σ.Ψυχάρης.
Μήπως φταίνε οι Βρυξέλλες για όσα μας συμβαίνουν? Γιατί εγώ πιστεύω ότι η προίκα είναι μια πολύ καλή παράδοση-στερνή μου γνώση-Όπως και το να βρισκόμαστε στο χείλος κλπ, επίσης. Aρκεί να δανειζόμαστε. Δηλαδή μετά το κεφαλάκι και τη γαρδούμπα, θα μας καταργήσoυνε και την προίκα? Ε, όχι. Σε εκλογές θα πάμε, αν πάμε, για την προίκα κι όχι για δήθεν εθνικοοικονομικούς λόγους. Να.
read more..

9 comments:

  1. Συμφωνω πως η προικα ειναι κατακτησις της ελληνικης κοινωνιας. Ολιοι αυτοι οι αχρηστοι αντι να προικομαχουν καλυτερα να δουλευαν. Πεντε χρονια το μονο που σκεπτονται ειναι οι εκλογες. και πως να λενε ψεματα για αναδιαρθρωσεις, μεταρρυθμισεις και πρασινα αλογα. και οι παλαιότεροι για ισχυρες Ελλάδες και δυνατή οικονομία. Να γινουν λοιπόν εκλεγες να πανε σπιτια τους.

    ReplyDelete
  2. Ντίνος ΒατικιώτηςApril 26, 2009 at 7:35 PM

    Διαβάζοντας το σχόλιο του Αντώνιου ένιωσα ότι κάτι δεν πάει καλά. Άλλο το προικώο και άλλο η προίκα. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος προίκα είναι «η υπό της γυναικός ή άλλου χάριν αυτής παρεχόμενη εις τον άνδρα προς ανακούφιση των βαρών του γάμου.» ενώ προικώο είναι «το προερχόμενο εκ της προικός». Πρέπει επιτέλους να διακρίνουμε τη διαφορά του θεσμού από τά εξ αυτού προϊόντα. Το κεφαλάκι, η γαρδούμπα, η προίκα είναι οι ακλόνητοι θεσμοί μας και οι Βρυξέλλες πρέπει να τα δεχτούν αδιαμαρτύρητα. Δεν αποτελούν θέμα εκλογών. Με λίγα λόγια διαφωνώ απολύτως με το σχόλιο και θεωρώ απόλυτα σωστό το άρθρο του Σ. Ψυχάρη.
    Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ το «Βήμα» για την επιλογή των ενθέτων της το ένα για τους «κινδύνους της παχυσαρκίας» και το άλλο για τις «πίτσες». Είναι συνδυασμός πρωθυπουργικής εμβέλειας με σαφές προεκλογικό μήνυμα.

    ReplyDelete
  3. Τον Μητσοτάκη τον έφαγε ο ΟΤΕ.Δεν έπρεπε να παραιτηθεί. Ούτε κι ο Καραμανλής πρέπει.Να κάτσει να φτιάξει ένα πρόγραμμα λιτότητας και να τον καταψηφίσουμε με την ησυχία μας του χρόνου.

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ Ντίνο. Δεν καταλαβαίνω την μαθηματική σου σκέψη. Μου φαίνεται ότι ερμηνεύεις την πρίκα και το προικώο όπως ο κ. Σανιδάς το Σύνταγμα. Το ότι έχει δίκιο ο Σ.Ψ. είναι ένα, και οτι αλλού το πάνε οι πολοτικοί φάνηκε από τις σημερινές δηλώσεις του Καραμανλή. Αν δεν σκάσει η βόμβα της οικονομίας στα χέρια του δεν νομίζω ότι θα παραιτηθεί μέχρι την εκλογή προέδρου. Όμως, αυτό που με εντυπωσίασε είναι το πάθος με το οποίο διατρέχεις το ''ΒΗΜΑ'', και ανακάλυψες τον διαβήτη και τις πίτσες. Τελικά τα έκανες σαλάτα με πίτσες, γαρδούμπες και κεφαλάκια, άρα παίζεις στο γήπεδο του Καραμανλή. Ο πρώτος των σχολιαζόντων μάλλον μου μοιάζει για ΛΑΟΣ.

    ReplyDelete
  5. Όλα της προίκας δύσκολα. Όσο για τους γκρεμούς και τα χείλη τους, συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Αυτόν που είπε ότι σε εκλογές ευρώ ή άλλες δεν πάει κανείς για εθνικο-οικονομικούς λόγους, αλλά για προίκες και προικώα. Και ορθώς. Σκεφθείτε τι θα γινόταν αν συνέβαινε το αντίστροφο και οι συντεταγμένες πολιτικές δυνάμεις του τόπου άρχιζαν να τσαλαβουτούν, μαζί με άλλους μαθητευόμενους μάγους, στην παγκόσμια κρίση.Θα νοσταλγούσαμε σύντομα τις εποχές που τα προικοσύμφωνα αποτελούσαν ακόμη σταθερές αξίες.

    Δήμος Τσαντίλης

    ReplyDelete
  6. κύριε Τσαντίλη
    Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω.. Να κατέβη δηλαδή κόμμα στην Ελλάδα με στρατηγική για την παγκόσμια κρίση και με ιδέες για το πώς εντάσσεται η χώρα μας στην διεθνή σκηνή. Προίκα λοιπόν και ξερό ψωμί.Όλα τα άλλα τα λέμε για χάριν παιδειάς. Σκέψου να είχε εφαρμόσει ο Ανδρέας το 81 τις υποσχέσεις του-στρατηγική- τι θα είχαμε πάθει σήμερα.Τι κακό θα μας είχε βρει...Αν δεν θυμάσαι λόγω ηλικίας έλεγε ''ΕΞΩ ΑΠΟ..κλπ'',δεν τολμώ ούτε να το πω.

    ReplyDelete
  7. Εξω από το ίδιο συνδικάτο ή κάτι παρόμοιο που μου διαφεύγει έλεγε ο Ανδρέας το '81. Έλεγε και κάτι για την χόρα και ήθελε να την βυθίσει. Ίσως για να μη πέσει στα χέρια των Τούρκων

    Δήμος Τσαντίλης

    ReplyDelete
  8. Το ''Χόρα'', όχι την χόρα. Αυτό το είπε λένε σε συνενόηση με τον Καραμανλή για να τους τρομάξουμε. Τι λέω τώρα, χαβαλέ κάνεις. παίζεις με τις λέξεις και με τον πόνο μας -των πασόκων εννοώ. Άντε μη σου θυμίσω τι έλεγε ο Τρότσκυ για τον Στάλιν αργότερα..

    ReplyDelete
  9. Βεβαίως και ήταν λάθη του Μητσοτάκη αυτά τα δυό. Θα μπορούσε τουλάχιστον να κρατηθεί καμπόσο μπας και διεκπεραίωνε λίγο το μακεδονικό. Το παράτησε στον Αντρέα ο οποίος προκειμένου να καεί (είχε πετάξει και κορώνες αντιπολιτευτικές που δεν μπορούσε να τις πάρει πίσω) τό παράτησε και αυτός και το τρώμε ακόμα.
    Ο Αντρέας μάλλον (γνώμη μου) δεν είχε δώσει και πολλή σημασία στο θέμα εκείνο και δεν τον πολυέννοιαζε να το αναλάβει, έστω και χωρίς να το διεκπεραιώσει. Τον απασχολούσαν άλλα (άν..).
    Ομως ο Γιωργάκης θέλει τώρα να αναλάβει την οικονομία;;; Μήπως διαθέτει τους φοβερούς τρόπους να την διορθώσει; Η μήπως οι υποσχέσεις που δίνει κατατείνουν προς τα εκεί; Δεν το βλέπω. Εγώ νομίζω ότι δεν του έρχεται και πολύ άσχημα η καθυστέρηση αποχώρησης του Κωστάκη. Καίνε τα κάστανα. Και όσο πιό πίσω πάει τόσο πιο πολλά θα έχει να λέει μετά, όπως και τόσο πιο πολλές δικαιολογίες για την μή τήρηση των υοσχέσεων.
    Ετσι που λέεες.. Συμφωνώ λοιπόν με την τελευταία φράση του Ψυχάρη: "ας είμαστε ειλικρινείς. Ας γίνει το παιχνίδι με ανοιχτά χαρτιά. Τί πραγματικά προτείνει ο καθένας;"

    ReplyDelete