Tuesday, May 26, 2009

DIE BERLINER MAUER. 60 JAHRE BRD.

Σε 3 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα η ιστορία από τον Ulbrict στον Krenz, από τον Κένεντι, στον Γκορμπατσόφ το βίντεο της ''die Zeit''. Για γερμανόφωνους.
1961 Αύγουστος. Το πρωί, παιδιά, μάθαμε τα νέα. Την Γερμανία χώρισε ένα Τείχος. Ο αποκλεισμός του Βερολίνου. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος προ των πυλών. Ο πατέρας ήλπιζε ότι ήρθε η ώρα, αλλά και φοβότανε για τα παιδιά. Ο Κένεντι στο Βερολίνο.
1999. Το βράδυ εκείνο του Νοέμβρη στο Στρασβούργο κοίταγα τηλεόραση. Δεν πίστευα στα μάτια μου. O Schabowski στη συνέντευξη Τύπου καθησυχάζει. Ξαφνικά φτάνει επίσημη ανακοίνωση, αρχίζει να διαβάζει. ''..Πλέον οι πολίτες της DDR μπορούνε να επισκέπτονται τους ''απέναντι'' χωρίς διαβατήριο..'' Και το Τείχος? Τι χρειάζεται? ''Το τείχος έπεσε'' ψιθυρίζουν μεταξύ τους οι δημοσιογράφοι.. Τα πλήθη στους δρόμους. Ένα καθεστώς κατέρρεε αναίμακτα. Xωρίς αντίσταση . Οι νέοι έκλαιγαν, οι γέροι περίμεναν πως κάτι κακό θα συμβεί. Οι δυτικοί , ο Μιτεράν, η Θάτσερ, δεν γούσταραν καθόλου. Ο Ντελόρ εκείνο το βράδυ έμεινε άυπνος. Από την συγκίνηση. Οι πολλοί .. τέλος πάντων.
Μια Γερμανία ενωμένη? Δεν τους πήγαινε. Ούτε και σε πολλούς δυτικογερμανούς. Θα χάλαγε η ησυχία τους για χρόνια.Όλοι πιστεύανε, ότι ,αν ποτέ συνέβαινε, η επανένωση, θα ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ή στρατιωτικής σύρραξης. Το ανώνυμο πλήθος των νέων δεν καταλάβαινε τίποτε. Εδώ και τώρα ελευθερία. Εδώ και τώρα ελεύθερη διακίνηση.
Εδώ και τώρα σηκωθείτε φύγετε. Τίποτε λιγότερο. Στις Βρυξέλλες πολλά πρόσωπα σφιγμένα. Δεν τους πήγαινε το ανεξέλεγκτο. Το Τείχος έπεσε.
Όμως.. Ένα τελευταίο Τείχος έμεινε να χωρίζει λαούς στην Ευρώπη....
'Ich bin ein Berliner''..

No comments:

Post a Comment