Friday, May 31, 2013

''ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ'' της ΤΕΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν και καλά νέα από αυτές τις Ευρωεκλογές? Ναι, λέει η Τέτα. Και τα καλά νέα είναι η επιτυχία των Γάλλων Πράσινων στις εκλογές. Ένας πολιτικός, ο Κον Μπεντίτ, δίνει μια μάχη ως Ευρωπαίος και κερδίζει. Δύσκολη εποχή για κοσμοπολίτες, για πολιτικούς που μιλάνε με φράσεις όπως, ''H απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι εθνική. Μόνο ευρωπαϊκή μπορεί να είναι.''. Ο Ντάνυ, που πότε εκλέγεται με τους πράσινους της Γερμανίας και πότε με τους πράσινους της Γαλλίας. Αυθάδης, σκληρός, ξεκάθαρος στις θέσεις του, ώριμος όσο ποτέ, ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας. Μόνος νικητής, ξεκαθαρίζει από την αρχή, ότι θα συνεργαστεί με τους σοσιαλιστές, ότι ο Μπαυρού είναι ένας κακομοίρης-στην περίφημη τηλεοπτική τους μονομαχία-και πολλά άλλα, που δεν τολμώ να αναφέρω στο συντηρητικό κοινό της ελληνικής αριστεράς, μη και τον καταδικάσουν ακόμη μια φορά..Τα λέει με τον δικό του τρόπο ο Δ.Ταντίλης στις σημερινές αναρτήσεις-''Η οικο-αριστερά...''. Δυναμικός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και ο πρώτος που μίλησε για ποσόστωση και ενσωμάτωση. Φίλος του εξευρωπαισμού της Τουρκίας, των διακαιωμάτων των ομοφιλόφυλων, των δασών να υπάρχουν, χωρίς να τα καίμε ή να τα χτίζουμε, του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και άλλα ακατανόμαστα. Εχθρός της εκτροπής του Αχελώου. Βαι βαι βαι..
Πριν 34 χρόνια, ο Δήμος χτυπάει το κουδούνι στο υπόγειο στη Δαφνομήλη και μπαίνει με έναν κοκκινομάλη νεαρό. ''Να κοιμηθεί ένα βράδυ..'' Ο ''κόκκινος Ντάνυ'' αυτοπροσώπως. Απλός, πολυλογάς, έτοιμος για καυγά για τις ιδέες του..Τα λόγια, βόμβες μολότωφ, όχι σαν αυτές ..τέλος πάντων.
Χρόνια μετά, στο Ε. Κοινοβούλιο, ίδιος. Δύσκολη περίοδος-πολιτικά-, μια και υποστηρίζει μέχρι τέλους την τοποθέτηση του συντρόφου του από το 68 Γιόσκα Φίσερ για την Βοσνία, θυμίζοντας τον ''πολεμικό τροτσκισμό'' του 36-38!
Μια άλλη Ευρώπη, της Τέτας, ''Ελευθεροτυπία'', σήμερα
Διαβάστε περισσότερα..


Tο ιστορικό τηλεοπτικό debate με τον άτυχο Μπαυρού ..

5 comments:

  1. Ο ΝΤΑΝΥ

    Η ομάδα του μπλοκ των Εξαρχείων – Τριφύλλης, Τσαντίλης, Γλυνός - έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ντάνυ. Πρέπει να τον καλέσουμε στο Βοξ για καφέ. Θέλω να διηγηθώ τρεις συναντήσεις μαζί του. Και οι τρεις είχαν πολιτικό ενδιαφέρον.

    Συνάντηση πρώτη το 1992 στο Βερολίνο. Παρουσιάζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ περί Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας. Εκπροσωπώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπεί το Δήμο της Φραγκφούρτη. «...Παραχωρείται δικαίωμα ψήφου, στις δημοτικές εκλογές, σε όλους τους μετανάστες από τις χώρες της Ένωσης...» λέω με θριαμβευτικό ύφος. «...Πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλους τους μετανάστες από όλες τις χώρες και όχι μόνο σε αυτούς που προέρχονται από τις χώρες της Ένωσης....» προσθέτει και μου τη σπάει. «...Επίσης πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλες τις εκλογές και όχι μόνο στις δημοτικές....» συνεχίζει ακάθεκτος. «...Μα πως θα γίνει αυτό; Είναι πολύ δύσκολο... του λέω. «...Δεν είναι καθόλου δύσκολο...» μου απαντάει. «...Στη Φραγκφούρτη οι περισσότεροι μετανάστες είναι Τούρκοι. Άμα δεν ψηφίσουν αυτοί δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα....» Εκεί σταμάτησε η συζήτηση και πήρε το λόγο ένας Ρουμάνος ο οποίος συμφώνησε με τον Ντάνυ. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα η Ρουμανία έγινε μέλος της Ένωσης. Δεν ξέρω αν ο Ρουμάνος σήμέρα έχει την ίδια άποψη. Ο Ντάνυ, όμως, σίγουρα την έχει.

    Συνάντηση δεύτερη σε φιλικό σπίτι Γάλλων στις Βρυξέλλες το 1994. Μόλις με βλέπει με ψιλοθυμάται αλλά με μπερδεύει και με τον Τριφύλλη ή με τον Τσαντίλη.. «...Είσαι αυτός που με φιλοξένησε στην Αθήνα στα Εξάρχεια ή ο άλλος...|» με ρωτάει.... «...Ο άλλος...» του λέω και πιάνουμε κουβέντα για τη FYROM και την ονομασία της Μακεδονίας. «...Πρέπει να δεχθείτε το Μακεδονία...» μου λέει. Προσπαθώ να του εξηγήσω τις δυσκολίες και είναι ανένδοτος. Του λέω για σύνθετη ονομασία και μου λέει «...μαλακίες λες...». Ξεκοβόμαστε από την παρέα και συζητάμε όλο το βράδυ. Τον πήγα αργά στο ξενοδοχείο και χάσαμε τρεις φορές το δρόμο από το πάθος της συζήτησης.

    Συνάντηση Τρίτη το 2004 στις Βρυξέλλες. Σεμινάριο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ένωσης με την Τουρκία. Το ακροατήριο κατά 90% Τούρκοι διπλωμάτες, ακραιφνείς κεμαλικοί. .
    Παρουσιάζω τη θετική εισήγηση της Επιτροπής και επικεντρώνομαι στο θέμα του διαλόγου της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ Τουρκίας και Ένωσης. Το ακροατήριο φαίνεται ικανοποιημένο. Ο Ντάνυ παρουσιάζει τη θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά συμπληρώνει. «...Να ξέρετε, όμως, ότι όλο αυτό το εγχείρημα θα κριθεί από τη στάση σας στο θέμα του Κουρδιστάν, του Κουρδιστάν, του Κουρδιστάν...» Λέει τρεις φορές την απαγορευμένη λέξη στην Τουρκία. Και καταλήγει: «...Η ένταξή σας δεν θα κριθεί στην Κωνσταντινούπολη αλλά στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Ντιγιαρμπακίρ...» πάλι τρεις φορές. Το ακροατήριο παγώνει. Στο τέλος πρέπει και να χειροκροτήσουν για τη θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι να κάνουν; Χειροκροτήσανε.


    Αυτός είναι ο Ντάνυ. Συνειδητός προβοκάτορας με ριζοσπαστικές ιδέες. «...Πρέπει να βρεθούμε και να τα πούμε...» μου είπε φεύγοντας την τελευταία φορά. Δεν ξαναβρεθήκαμε. Η ομάδα, όμως, των Εξαρχείων του μπλοκ – Τριφύλλης, Τσαντίλης, Γλυνός – τον προσκαλεί για καφέ στο Βοξ.
    Γιώργος Γλυνός

    ReplyDelete
  2. Καλά τώρα εγώ δεν ήθελα να αναφερθώ στις θέσεις του στο ζήτημα των Σκοπίων και των μεταναστών. Αλλά τον πρόδοσες. Το ζήτημα είναι μήπως ο Βορίδης και ο Καρατζαφέρης το μάθουν και τότε αυτός μεν θα τρέχει να κρυφτεί στο Ντιγιαρμακίρ, Ντιγιαρμπακίρ, Ντιγιαρμπακίρ, και εμείς που κάποτε του μιλήσαμε στις Βρυξέλλες, Βρυξέλλες, Βρυξέλλες. Όσο για την τρίτη θέση του, εσύ να τα βρεις με τους κεμαλικούς όταν ξανάρθουν στα πράγματα, μια και είσαι κολλητός του Ερντογάν και τότε θα σε κρύβουμε στα..Κύθηρα να μαζεύεις μέλι στην Επιχείρησή μου.

    ReplyDelete
  3. Θα τον καλέσουμε όταν πάρει σύνταξη κι αυτός. Μέχρι τότε θα έχει να τα βγαλει πέρα με τον Τρεμόπουλο.Με την ευκαιρία αύριο έχει εγκαίνια το νέο Φλοράλ. Υποπτεύουμαι ανταγωνιστικό του ΒΟΞ. Κι έτσι μπορούμε να καθόμαστε οι μισοί στο ένα και οι άλλοι μισοί στο άλλο. Τον Τσαντίλη στον χαρίζω. Κρατάω τον Μιχάλη.

    ReplyDelete
  4. Πολλοί βρίζουν τον "κοκκινο Ντάνυ " αλλά εγώ τον εκτμάω.

    Ο Anonymous είπε "Η ομάδα του μπλοκ των Εξαρχείων – Τριφύλλης, Τσαντίλης, Γλυνός", εννοεί τον Γιώργο Γλυνό που ήταν ανώτατο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    ReplyDelete
  5. Ποιόμ άλλον θα εννοεί? Ο άλλος διάσημος γράφεται με ητα

    ReplyDelete