Friday, January 29, 2010

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ. ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Αφού καταχρεώθηκαν κράτη και οικονομίες όπως η αμερικάνικη και η αγγλική για να σώσουν τις Τράπεζες από την κατάρρευση. Αφού μια σειρά από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χρεοκόπησαν και κατέφυγαν σε δανεισμό από το ΔΝΤ. Αφού κουκουλώθηκαν οι ευθύνες και ούτε ένα μέτρο δεν ελήφθη σε Παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο για να συμμαζευτεί η αυθαιρεσία των διαχειριστών χρήματος κάθε είδους-μετοχές, ομόλογα, CDS CDO , hedge funds κλπ. Τώρα πια μπαίνουμε σε νέα φάση. Οι αγορές χρήματος διψάνε για αίμα, ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειές τους. Και στο μάτι του κυκλώνα μπαίνει η ισχυρότερη οικονομική δύναμη. Η Ευρωζώνη. Με αφορμή τον αδύνατο κρίκο της. Που όλα αυτά τα χρόνια το έπαιζε ανέμελος καταναλωτής και διεφθαρμένος εταίρος και συνεχίζει να μην ζητάει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους. Σειρά έχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ.

Αλλά βασικός στόχος είναι το αίμα του ΕΥΡΩ. Η πορεία είναι αναπότρεπτη, όσο δεν αποκαλύπτεται η πραγματική φύση του προβλήματος: Η κρίση του καπιταλισμού-καζίνο και η μετατόπιση της οικονομικής ισχύος σε χώρες που επωφελούνται από την Παγκοσμιοποίηση και το φτηνό εργατικό δυναμικό τους. Μέχρι να αποδεχτούμε ότι ο πρώτος κόσμος φτώχυνε προς όφελος του δεύτερου και τρίτου, οι τριγμοί θα είναι συνεχείς. Εκτός και αν δεν το αποδεχτούμε και προσφύγουμε σε παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης τέτοιου είδους προβλημάτων. Ο πόλεμος έλυνε ιστορικά το ζήτημα. Σήμερα οι αγορές έχουν για την ώρα το ελεύθερο να παίζουν τον ρόλο των στρατηγών. Αλλά η ''ώρα των στρατηγών'' δεν έχει οριστικά παρέλθη..Δυστυχώς.

Για να μην φτάσουν όμως εκεί οι χώρες του ΕΥΡΩ , απαιτείται επειγόντως ισχυρή ευρωπαική πολιτική ηγεσία προκειμένου να αποτρέψει την πορεία προς την οποία μας σπρώχνουν οι αγορές, λαμβάνοντας μέτρα ελέγχου της αιτίας της κρίσης και εκδηλώνοντας δυναμική αλληλεγγύη στους κόλπους της Ευρωζώνης. Απαρέγκλητη εφαρμογή των κριτιρίων του Μάαστριχτ αφ΄ενός αλλά και δημιουργία ευρωομολόγων ή επέκταση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και στον οικονομικό τομέα με διεύρυνση του ρόλου της Ε.Κ.Τ.

A.T.(ομιλώ μη ακουόμενος. Ούτε και από εμένα τον ίδιο).


''Only a month after Dubai was rescued by its neighboring emirate Abu Dhabi, Germany, France and other European powers are discussing whether Greece might need a bailout too.

After a decade of debt-fueled profligacy, Greece is confronting what amounts to a run on the bank. And, despite repeated assurances from Athens, the nation’s strained finances have put already jittery financial markets on edge. On Thursday, the worries stretched all the way to Wall Street, where the stock market sank 1.1 percent.

Some economists worry that Greece’s troubles could have deep and lasting repercussions for Europe. The crisis poses complex challenges for the euro, which Greece adopted in 2001. The currency sank to a six-month low against the dollar and yen on Thursday..'' , N.Y.Times

read more..

''The European Union made clear on Thursday it would not abandon Greece and let Athens’ mounting debt crisis jeopardise the eurozone, even as Germany and France played down suggestions they had already formulated an emergency rescue plan.

“It’s quite clear that economic policies are not just a matter of national concern but European concern,” José Manuel Barroso, European Commission president, told reporters in Brussels..''
Financial Times
read more..

No comments:

Post a Comment