Friday, April 23, 2010

ΠΟΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ? ''ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ''(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 10/4/10)

Ολοκληρώνοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες για την βοήθεια, μια νέα εποχή θα δώσει τέλος στη μεταπολίτευση. Και η πλαστή πραγματικότητα θα αντικατασταθεί με την σκληρή. Όλα πρέπει να αλλάξουν. Δηλαδή έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε κάποτε. Ποιές σταθερές βλέπουμε για το άμεσο μέλλον?
1. Ούτε έξοδος από το ΕΥΡΩ, ούτε χρεοκοπία θα μας επιτραπεί. Με 70 δις χρέη σε γερμανικά και γαλλικά κεφάλαια Τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων, δεν θα μας κάνουν το χατίρι αναδιαπραγμάτευσης. Θα μας διασώσουν, με όρους  τέτοιους ώστε να μην  στραγγαλίσουν την χειμαζόμενη οικονομία, και θα μας δανείζουν να αποπληρώνουμε τα χρέη μας. Άρα η απόσυρση των καταθέσεων δεν είναι αναγκαία. Η Ελλάδα, στο δίχτυ ασφαλείας της διεθνούς κοινότητας, θα είναι η πιο ασφαλής χώρα, σε μια περίοδο που θα αρχίσει να ΄΄σκάει΄΄ η φούσκα των ομολόγων.
2. Η Κυβέρνηση, απαλλαγμένη από το άγχος της χρεοκοπίας,  θα υποχρεώνεται να δουλέψει σε δυο επώδυνους άξονες. Τον στόχο πλεονασματικών προϋπολογισμών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Λιγότεροι φόροι και ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής βάσης, μείωση της μαύρης οικονομίας, εύκαμπτο και μικρό Κράτος, αποκρατικοποιήσεις και περιορισμό της διαφθοράς. Ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στο Κράτος της μεταπολίτευσης! Επανάσταση.
3. Το ΔΝΤ και η Επιτροπή θα είναι συνεχώς παρούσες και ελέγχουσες, αλλά και  επιβάλλοντας τις τεχνικές, που αρνηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια να εφαρμόσουμε.
4. Η εσωτερική υποτίμηση θα είναι αναπόφευκτη και η ανεργία θα εκτιναχτεί  κι άλλο ,μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί, με ταχύτητες που θα συναρτώνται από την επιτυχία των μέτρων και την διεθνή συγκυρία.
5. Η μεγάλη επανάσταση πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Παιδεία και στα συνδικάτα, αν θέλουν να βοηθήσουν την εξέλιξη και όχι να διατηρήσουν το status quo, πράγμα ούτως ή άλλως αδύνατον πλέον.Με ή χωρίς βοήθεια.
6. Αυτά στην καλύτερη περίπτωση, έτσι όπως τα κάναμε.Γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος συστημικού ατυχήματος εδώ ή και στην διεθνοποιημένη οικονομική πραγματικότητα. Πράγμα που σημαίνει, ότι η επαγρύπνηση των υπευθύνων σε όλους τους παράγοντες της εργασίας και του κεφαλαίου θα πρέπει να είναι διαρκής και αυστηρή. Όχι μόνο από τους ξένους επιτηρητές , αλλά κυρίως από εμάς, που δεν θα θέλουμε πλέον να αφήσουμε τις τύχες των παιδιών μας σε χέρια ιδεοληπτικών , τεμπέληδων ή πονηρών ηγετών.
Όλα αυτά θα πρέπει να επισυμβούν σε κλίμα μελαγχολικής αισιοδοξίας, Θυμοί, ιδεοληψίες και κουτοπονηριές δεν επιτρέπονται.
Α.Τ.

Καί μια παρέμβαση του Ντίνου, που είναι επιπλέον και μαθηματικός, άρα μέτρησε.


''Ο συμπαθής κος Σόρος είπε σήμερα:
If you can lend 20, 30 billion dollars to Greece at the concession rate that the IMF provides, then you can borrow some more money at the market rate, even at the current market rate, then you get a good mixed rate which would enable Greece to meet its objective. So the solution is at hand but there is a hang-up with Germany.
Τα δελτία ειδήσεων βιάστηκαν να συμπεράνουν ότι η Γερμανία εμποδίζει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα δανειακά της προβλήματα. Αυτό μπορεί να είναι σωστό, νομίζω όμως ότι ο κος Σόρος έχει κάτι άλλο πιο πρακτικό στο μυαλό του που το αναφέρει σαφώς: Αν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ τότε έχει ελπίδες να δανειστεί και από την αγορά. Δηλαδή και από τον ίδιο. Ας θυμηθούμε ότι ο κος Σόρος διαχειρίζεται με επιτυχία 25 δις δολλάρια και μάλιστα μας έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι άνθρωπος που ξέρει να παίρνει ρίσκο. Για τα ελληνικά ομόλογα δηλώνει ότι έχουν εξαιρετικό ρίσκο και άρα τα αποφεύγει. Θεωρεί δηλαδή ότι μάλλον θα χάσει. Εμμέσως πλην σαφώς αναδεικνύεται μια καινούρια – ίσως η τελική – διάσταση του ελληνικού δράματος. Στα πλαίσια μιας διεθνούς αγοράς που ανακάμπτει και αποφέρει σημαντικά κέρδη στους επενδυτές (με ρίσκο φυσικά) γιατί κανείς να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα; Η λύση λοιπόν είναι μία και μοναδική: προσφυγή στο ΔΝΤ (μέσω ευρωζώνης αν δεν υπάρξει veto). Ας το κάνουμε λοιπόν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ντίνος''  

1 comment: