Wednesday, May 19, 2010

ΠΙΚΡΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ..ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΡΜΟΖΟΥΝ

''..Αυτό είπε τις προάλλες στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν, διηγούμενος το παρασκήνιο του Μπούργκερστοκ, αντί άλλης απάντησης στην ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για την κατοχή της Κύπρου. Μας είπε ότι η συνέχιση της κατοχής ήταν δική μας επιλογή. Και δυστυχώς είχε δίκαιο. Αλήθεια, δεν είναι τραγικό να μας λέγει ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην Αθήνα, «ήταν επιλογή σας η συνέχιση της κατοχής» και να μην μπορούμε να του απαντήσουμε;Ψάχνω, λοιπόν, τον Καραμανλή να μου δώσει μια εξήγηση. Γιατί μας κοροϊδέψαν, γιατί αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν, γιατί χάρισαν στην Τουρκία την ημερομηνία και άφησαν σ’ εμάς το πρόβλημα. Διότι – όπως και στην περίπτωση του δημόσιου χρέους – σ’ εμάς το άφησαν και στα παιδιά μας κληρονομιά, όχι στους εαυτούς τους..''   του Μακάριου Δρυσιώτη.
Διαβάστε περισσότερα..

10 comments:

  1. Ακριβώς.
    Η κατοχή συνεχίζεται με δική 'μας' ευθύνη.
    Υλοποιημένη στην περίπτωση αυτή από τον φοβερό δακρυσμένο πατριώτη Παπαδόπουλο και τον άπραγο Καραμανλή.
    Και του εξυπνακισμού των ρωμιών που όλα τα ξέρει όλα τα καταφέρνει απέναντι στα μπουνταλάδικα μεμέτια..

    ReplyDelete
  2. Σοβαρολογώντας περαιτέρω, οι περισσότεροι έποικοι τώρα πια έχουν γεννηθεί στην Κύπρο. Θέλοντας και μη είναι Κύπριοι. Το διώξιμο τους θα είναι ανθρωπιστική καταστροφή αναλογη έως χειρότερη από αυτήν που πάει να αποκαταστήσει.
    Το ίδιο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, πληθυσμιακή και χρονική, ισχύει και για το Ισραήλ κ τους Παλαιστινίους.
    Αλλά και για τους δικούς μας πρόσφυγες του ’22 – φανταζόμαστε κάποιοι από εμάς να έπρεπε/μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα εδώ κ να πάνε πίσω σε έναν άγνωστο τόπο στην Μ.Ασία; Μόνο σαν νέοι κατακτητές, όσο και αν επικαλεσθούν τις παλιές ρίζες.
    Ετσι θα πείς δημιουργούνται ιστορικά τετελεσμένα και κάποιες πλευρές το εκμεταλλεύονται κ το επιδιώκουν. Προφανώς. Το Ισραήλ και η Τουρκία το έχουν εφαρμόσει αυτό επισημότατα, είναι η μακρόπνοη στρατηγική τους. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Οφείλεις πριν κάνεις μαλακίες να προβλέψεις κ αυτόν τον κίνδυνο. Οι τυχοδιωκτισμοί της ΕΟΚΑ και των τότε, οι ανοησίες της χούντας και το ψευδοαίσθημα φυλετικής υπεροχής -και μαγκιάς- και διαχρονικού δίκιου των ελλήνων, ξυπολισιές στα αγκάθια, έφεραν το αποτέλεσμα αυτο. Το "εγώ ειμι 'γώ, ιβζουνάκι γουργό" της πρώτης εποχή του κυπριακού κράτους έγινε παρακάλια σε διεθνή φόρουμ και εξυπναδιές του στυλ "αρπαχτε τη, εμείς χωθήκαμε στην ΕΕ και έχουμε βέτο"..
    Υπαρχει κάποιο χρονικό modulus, κάποια ιστορική σταθερά, που αν την υπερβείς αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού. Περνάς σε άλλη ποιοτική στάθμη θεώρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και είτε, ανάμεσα σε συγκρίσιμα ισοδύναμους (ή περίπου) αντιπάλους, πρέπει να παραδεχτεί ο ένας την ήττα του κ να θυμηθεί τα στρατηγικά του λάθη κ τις ανάποδες συγκυρίες, είτε, όταν ο ένας υπερέχει συντριπτικά εξ αρχής, να μοιρολατρήσει κ να πεί έτσι είναι η ζωή, την πατήσαμε, ας δούμε τί θα κάνουμε τώρα..
    Στο πρώτο ‘είτε’ υπάγεται η περίπτωση της Κύπρου κ της Μ.Ασίας αλλά και του Ισραήλ/Παλαιστίνης στις πρώτες της δεκαετίες. Στο δεύτερο οι ινδιάνοι της αμερικής και άπειροι άλλοι στη διάρκεια της ιστορίας.
    Οσο και αν δεν αρέσει, είναι ιστορικός ρεαλισμός που έχει πραγματικό αντίκρυσμα.
    Επεκτείνονατς την θεώρηση αυτή βλέπουμε ότι είναι πολύ ευρύτερης εφαρμογής:
    Αναφέρω τα βιολογικά είδη (μπορούμε τώρα να 'καθαρίσουμε' την Αυστραλία από τα είδη που έφεραν οι έποικοι κ ανέτρεψαν την παλιά οικολογική ισορροπία; Η τον ΄παλιό κόσμο΄ από όσα ήρθαν από την Αμερική και αντιστρόφως;), στον κόσμο της ιδεολογίας και φιλοσοφίας (γίνεται να ανατρέψεις το βίαια επιβληθέν στάτους κβο του μεσανατολικού χριστιανισμού πάνω στην αρχαία ελληνική κ ρωμαϊκή θρησκεία;), παντού..

    ReplyDelete
  3. Οχι anonymous, o antonix το έγραψε και το δεύτερο σχόλιο..

    ReplyDelete
  4. Το ξέρουμε. Υπογράφει στο τέλος

    ReplyDelete
  5. Πράγματι με την αποδοχή του σχεδίου Αννάν η κατοχή θα επεξετείνετο και στο τώρα ελέυθερο κομμάτι της Κύπρου!!

    ReplyDelete
  6. Μας τύλιξαν σε ένα κομμάτι χαρτί. Και ο μόνος κερδιαμένος είναι ο Τούρκος. ¨Οταν ο Κληρίδης με τον Σημίτη συμφωνο΄πυν σε κάτι με την διεθνή κοινότητα και οι διάδοχοί τους υπαναχωρούν ο αντίπαλος κερδίζει. Μεγάλη κουβέντα, αλλά ο χειρισμός δείχνει την ανωριμότητά μας.

    ReplyDelete
  7. Είχε συμφωνήσει ο Σημίτης στο τελικό σχέδιο Αννάν;

    ReplyDelete
  8. Δεν το ξέρω, αλλά μάλλον όχι γιατί έγινε πολύ αργότερα. Ωστόσω το θέμα δεν είναι η ουσία και το νομικό κείμενο. αλλά ο τρόπος διαχείρησης του ΟΧΙ από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ότι πιο ερασιτεχνικό και αντίθετο στα διεθνή διπ[λωματικά πρότυπα και αγραφους κανόνες. Το αναπόφευκτο ΟΧΙ το διαχειρίστηκε ο μακαρίτης Τάσσος και ο απίθανος Κ.Κ. με τρόπο που έχει αφήσει εποχή. ΄Ενα μελάνωμα της διπλωματίας.

    ReplyDelete
  9. Γιατί με την αποδοχή του σχεδίου Αννάν θα είχαμε κατοχή και της υπόλοιπης Κύπρου; Πώς προκύπτει αυτό;

    ReplyDelete
  10. Επειδή απάντησή μου στην ερώτηση του Antonix βγήκε μακροσκελής, επομένως δυσανάγνωστη σαν σχόλιο, την ανήρτησα στο http://christosvardakas.blogspot.com/2010/05/blog-post_22.html όπου και παραπέμπω.

    ReplyDelete