Thursday, October 21, 2010

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ

Τα σπορέλαια ή αλλιώς φυτικά έλαια (όπως π.χ. καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο) παράγονταν επί αιώνες παραδοσιακά με καθαρά φυσικές μεθόδους και σε πολύ μικρές ποσότητες. Παράγονταν δηλαδή με έκθλιψη των σπόρων των φυτών, διαδικασία όμοια με αυτή που τηρείται και σήμερα για να πάρουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Από τις αρχές του 1900 όμως και με τη χρήση ενός χημικού παραγώγου της βιομηχανίας πετρελαίου (το πτη- τικό υγρό “εξάνιο”) ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή των σπορελαίων, η οποία έδινε το τελικό προϊόν σε μεγάλες ποσότητες και κυρίως με χαμηλό κόστος παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν σιγά-σιγά να εκτοπίζουν στη μεν Δύση τα κορεσμένα λιπαρά (κυρίως το λαρδί) και στην Ελλάδα τα ελαιόλαδα. Ειδικά στην Ελλάδα...''
Safe Διατροφή / Γράφει ο Βασίλης Φραντζολάς, Food Policy M.Sc, Εκπρόσωπος Δικτύου Καταναλωτών NutriSOS
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment