Friday, November 26, 2010

Ο ΑΛΕΞ ΒΕΜΠΕΡ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ.. ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΣΕ.

Η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διασωθεί το κοινό νόμισμα, δήλωσε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) κ. Αξελ Βέμπερ . Ο γερμανός τραπεζίτης είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Παρίσι ότι αν ο υπάρχων μηχανισμός χρηματοοικονομικής στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών αποδειχθεί ανεπαρκής, θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια. «Τα 750 δισ. ευρώ θα πρέπει να καθησυχάσουν τις αγορές... Αν όμως αυτό δεν συμβεί τότε το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί» τόνισε ο Βέμπερ. «Ενδεχόμενη επίθεση στο ευρώ δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο. Αυτό που προτείνεται από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διπλασιαστεί το μερίδιο των χωρών της ευρωζώνης στον μηχανισμό, το οποίο ανέρχεται (επί του παρόντος) στα 440 δισ. ευρώ.

Με τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη συντάχθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν με χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Πρέπει να σταλεί το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ευρώπη θα αγωνιστεί για το μέλλον του ευρώ, αλλά και της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «τα υπάρχοντα κεφάλαια είναι μεν αρκετά» για τη διάσωση των αδύναμων οικονομιών, αλλά, «εφόσον χρειαστεί», θα πρέπει να αυξηθούν.
Διαβάστε περισσότερα: 

Με αφορμή την ''ελληνική κρίση'', η ΕΚΤ και ο Διοικητής της υπήρξαν η πιο σταθεροί και ρεαλιστές υποστηρικτές του ΕΥΡΩ. Και της ΟΝΕ. Προσπάθησαν και πέτυχαν μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μισής ΟΝΕ που αναδύθηκε όταν για πρώτη φορά το ενιαίο νόμισμα αντιμετώπισε κρίση και κερδοσκοπική επίθεση. Ο κ. Βέμπερ , διοικητής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, από ότι πληροφορούσε ο Τύπος, είχε αντίθετη άποψη σε ότι αφορά την δημιουργία του Μηχανισμού Διάσωσης που δημιουργήθηκε για την διάσωση της Ελλάδας. Τώρα που τα πράγματα σφίγγουν, η θέση του ξεκαθαρίζει. Ναι στο ΕΥΡΩ. Το ζήτημα είναι ακόμη με ποιό τρόπο. Γιατί η προετοιμαζόμενη νέα τροποποιημένη συνθήκη, έτσι όπως παρουσιάζεται από τον γερμανογαλλικό άξονα, οδηγεί σε έξοδο. Άρα... Όλα αυτά είναι ακόμη ένα λιθαράκι στην εμβάθυνση. Αλλά μπορεί να έχουμε και παράπλευρες απώλειες.. Πάντως με τη σημερινή του ρητορική, ο Βέμπερ αυξάνει τις πιθανότητες να είναι ο επόμενος Διοικητής μας..

No comments:

Post a Comment