Monday, December 20, 2010

ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ.BLUE CHEESE CREAMY SAUCE ΚΑΙ COLΕ SLAW....ΜΙΑΜ .ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ,,

Τώρα σε λίγο που ξεκινάνε τα τραπεζώματα με τα ψητά και τις σαλάτες νομίζω είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μία ωραία blue cheese sauce για να την βάλουμε επάνω απο ένα φρεσκοκομμένο μαρούλι. Mια άλλη πρόταση είναι να συνοδέψουμε το ψητὀ κρἐας με μία άλλη διάσημη αμερικανιά, τη σαλάτα λάχανο  cole slaw που θα πρέπει να σερβιριστεί δροσερή απο το ψυγείο. Και οι δύο συνταγές έχουν λίγο πᾶραπάνω θερμίδες μεν αλλά γευστικά νομίζω θα δώσουν χαρά στους ουρανίσκους που θα τις γευτούν. Η cole slaw ταιριάζει ίσως με ένα καλό merlot ενώ με την σαλάτα μαρούλι και την  blue cheese sauce θα σερβίριζα ένα άσπρο κρασί χωρίς πολλές οξύτητες (π.χ. μοσχοφίλερο η και σαββατιανό).
Βασίλης Φραντζολάς, Food Policy M.Sc, Εκπρόσωπος Δικτύου Καταναλωτών NutriSOS, 

BLUE  CHEESE  CREAMY  SAUCE

φλυτζ.  καλή μαγιονέζα
½   φλυτζ.  sour  cream  η  κρέμα  γάλακτος 35%
κ. σουπ.   χυμός λεμόνι
κσουπ.   wostershire sauce
Aλατι  και άσπρο (η καοι μαύρο)  πιπέρι
120  γραμμ  blue cheese.

Βάλτε το blue cheese σε ένα μπολ και κάντε το μικρά-μικρά  κομμάτια με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσθέστε τμηματικά τη μαγιονέζα ανακατεύοντας καλά ώστε τα δύο υλικά να ενωθούν ομοιόμορφα καλά. Συνεχίστε προσθέτοντας και ανακατεύοντας καλά την κρέμα γάλακτος και τελειώστε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάλτε λίγο αλάτι δοκιμάζοντας πρώτα τη γεύση να είναι του γούστου σας.

COLE  SLAW
                                 (για 6-8 άτομα)

1 κιλό λάχανο
4 καρότα (βιολογικά καλύτερα)
1 μέτριο κίτρινο (η και κόκκινο) κρεμμύδι
1/2  φλυτζ. καλή μαγιονέζα
1/4  φλυτζ.  μουστάρδα
2  κ. σ.  ξίδι λευκό (μηλόξυδο)
1 κ.σ.  ζάχαρη
1  κ. γλ. μαύρο πιπέρι
1 κ. γλ.  καγιέν
Αλάτι και πιπέρι

Τρίψτε το λάχανο σε ψιλό τρίφτη, καθαρίστε τα καρότα και το κρεμμύδι και τρίψτε τα και αυτά σε τρίφτη. Βάλτε τα όλα μαζί σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και μετά περιχύστε τη sauce επάνω από τα λαχανικά και ανακατέψτε τα όλα καλά. Προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι και μετά βάλτε το μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Η σαλάτα σερβίρεται δροσερή από το ψυγείο και συνοδεύει συνήθως ψητά κρέατα. 

No comments:

Post a Comment