Saturday, December 25, 2010

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ''ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ΄΄ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ PAUL BOCUS''

Αυτή τη εξαιρετική συνταγή την είδα προ ετών να την κάνει σε ένα εορταστικό πρόγραμμα του καναλιού Cuisine.tv o μεγάλος Γάλλος σεφ   Paul Bocuse. Κράτησα τις ποσότητες απο μνήμης επειδή ο Bocuse απλά μίλαγε και την εκτελούσε χωρίς να λέει ποσότητες !  Τελικά με τις πολλές φορές που την έχουμε κάνει σπίτι μας αλλά και πολλοί φίλοι μας μας βγαίνει καταπληκτικά με τις ποσότητες που σας δίνω. Προσοχή μόνο, στο τέλος με το μοσχοκάρυδο (πάει καταπληκτικά) να το βάζετε λίγο-λίγο δοκιμἀζοντας ώστε απλά να το υποψιάζεσαι, όχι να το καταλαβαίνεις ! Αν έχετε κέφι μπορείτε να φτιάξετε και κρουτόν (δεν είναι απαραίτητα) τα οποία μπορείτε να αρωματίσετε προτού τα τηγανίσετε πασπαλίζοντας τα με κανέλα και λίγη μαύρη ζάχαρη. Για διακόσμηση κόψτε και βἀλτε από λίγο σε κάθε πιάτο πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό η ακόμη καλύτερα  (αν βρείτε) chives !.  
  Βασίλης Φραντζολάς, Food Policy M.Sc, Εκπρόσωπος Δικτύου Καταναλωτών NutriSOS
                                  
                                  ΣΟΥΠΑ  ΜΕ  ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ



                        (Για 5-6 πιάτα)   
                Μιά εξαιρετική συνταγή του Paul Bocuse

                    1 κιλό καθαρισμένη κόκκινη κολοκύθα
                    80 γραμμ   φρέσκο βούτυρο
                     1  άσπρο κρεμμύδι
                     2  πράσα
               400 γραμμ καθαρισμένες πατάτες
               80-90 γραμμ κρέμα γάλακτος 35%
               Λίγο φρέσκο τριμένο μοσχοκάρυδο
               Αλάτι - πιπέρι
               Ψιλοκομμένo  chives για διακόσμηση

1.    Σε μια μεγαλη κατσαρολα βαζεις φρεσκο βουτυρο 80 γραμ (περιπου 6-7 κοφτες κουταλιες της σουπας) και προσθετεις 1 ψιλοκομμενο μεγαλο (λευκό κατά προτίμηση) κρεμμυδι (50-60 γραμμ) .  Αφηνεις το κρεμμυδι να σιγοψηθει σε μετρια φωτια για 5 λεπτα και μετα προσθετεις 2 πρασα κομμενα σε κομματια (το λευκό τμήμα το τρυφερό, συνολικα περι τα 150 γραμμ) . Τα αφηνεις και αυτα αλλα 10 λεπτα να σιγοψηθουν, να μαλακώσουν,  σε μετρια φωτια με το βουτυρο.

2.    Για να πάρετε εύκολα την ψίχα (το μαλακό κόκκινο τμήμα) απο την κόκκινη κολοκύθα κάνετε το εξής. Κόψτε την όπως το πεπόνι σε φέτες και μετά βάλτε την κάθε φέτα (πλάτους 5-7 εκ) οριζόντια σε ξύλο κοπής και κόφτε την σε μικρά κομμάτια. Μετά κόψτε την φλούδα απο κάθε κομμάτακι πάλι πάνω στο ξύλο με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι.
Προσθετεις τις καθαρισμένες πατατες (400 γραμμ) μεσα στην κατσαρολα κομμενες σε κομματια, και μετα ριχνεις και την κοκκινη κολοκυθα (1.000 γραμμ) κομμενη και αυτη σε κομματια των 4-5 εκατ. και προσθετεις 1,5 ποτηρια νερο (η ζωμό φρέσκων λαχανικών). Βαζουμε λιγο αλατι,  σκεπαζουμε  την κατσαρολα και αφηνουμε να σιγοβρασουν για 35- 45λεπτα σκεπασμενα σε μετρια φωτια, μέχρι να μαλακώσουν καλά.

3.    Βαζουμε  το μιξερ χειρος μέσα στην κατσαρολα (η ριχνουμε το περιεχόμενο σε γυάλινο μπλέντερ τμηματικά για να χωρέσει) και πολτοποιουμε  καλα ολα τα υλικα.  Προσθετουμε μαυρο φρεσκοτριμενο πιπερι , 80-90  γραμμ κρεμα γαλακτος και οσο αλατι χρειαζεται. Στο τελος τριβουμε  λιγο μοσχοκαρυδο, δοκιμάζοντας μεχρι να φτιαξουμε την γευση της σουπας αναλογα με το γουστο  μας. Σερβιρουμε ζεστη την σουπα.

     

No comments:

Post a Comment