Friday, January 28, 2011

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ .Η ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : ΣΑΛΑΝΤΕΡ













 Είναι από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Χωρίς να ξέρω το γιατί. Θρίλερ με τα όλα του. Ο άτυχος συγγραφέας? Η πλοκή? Η γλώσσα να αντικατοπτρίζει το βόρειο σέλας? Η χρήση του μύθου Δαυίδ και Γολιάθ όπως είπε και η Ελένη Σακαντάνη? Όλα αυτά μαζί και άλλα στοιχεία εκτόξευσαν τις μετά θάνατον πωλήσεις  της τριλογίας ''ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ..'' στα 40 εκ. Και χτες μου έλεγε φίλη , πως αφού κατάπιε τους τρεις τόμους των 1000 σελ. έκαστος, λυπάται που έφυγε ο Λάρσεν, γιατί δεν έχει να διαβάσει κι άλλα.
Πάντως με εντυπωσίασε η Λίζμπετ. Κοντή, υπεραδύνατη, σιωπηλή, υπερηθική αλλά αποφασισμένη, ακραία και αναγεννητικά σκληρή στα όρια μιας γυναίκας-κάθαρση. Συνειρμικά και αυθόρμητα εμφανίζεται στο πλατό η Τίνα. Ποιά είναι η Τίνα? Ποιός ο Λάρσεν?  Και  ο Μπλούκβιστ...Ελπίζω οι εχθροί της να σκεφτούν ότι η εύθραυστη και κοινωνική αντι-Σαλάντερ, έχει τη δύναμη της Φύσης κοντά της, που κακοποιήσαμε με την ψυχή μας.

''Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Μέσα σε 15 ημέρες εισέπραξε δύο φορές την ειρωνεία των συναδέλφων της στο Υπουργικό Συμβούλιο για πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει, ενώ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ισχυρό μπλοκ κυβερνητικών βουλευτών που την ανάγκασαν να τροποποιήσει τη βασική διάταξη για τις ζώνες προστασίας Νatura. Η σαραντάχρονη υπουργός, η οποία παιζόταν ως πρώτο φαβορί για αποπομπή στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό και παραμένει ακλόνητη στη θέση της, όχι μόνο δεν δείχνει να πτοείται από τις επιθέσεις αλλά δηλώνει και αποφασισμένη να..''

No comments:

Post a Comment