Saturday, January 29, 2011

Η ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : ΣΥΓΧΥΣΗ και UMSCHULDUNG

Πάλι την συγχύζουμε την κ. Μέρκελ. Προχτές στην συνάντηση με τον Μπαρόζο της έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό. Ο Πρόεδρος επιμένει να αυξηθεί πάραυτα το ταμείο του Klaus Regling. Γιατί η επιτυχία έκδοσης αυτού του τύπου των ευρωομολόγων υπήρξε απρόσμενη. Σε λίγο θα έχουν καλύτερο επιτόκιο από τα γερμανικά! Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι από τα 450 δισ προίκα, μόνο τα μισά μπορεί να χρησιμοποιήσει ''ζεστά'', ώστε να διατηρήσει το ταμείο  το 3Α. Αλλά βιαζόμαστε γιατί πλησιάζει και η σειρά της πατρίδας του Μπαρόζο. Και έτσι, αν είναι αληθείς οι πληροφορίες της εφημερίδας, συμφώνησαν ότι στο Κορυφής στις 4 Φλεβάρη θα δοθεί ένα καθαρό σήμα για την αύξηση-που είχε πρώτη προτείνει η εφημερίδα προ μηνός- και το Μάρτη θα δοθεί το αιτούμενο από την Επιτροπή και την γερμανική βιομηχανία και τις τράπεζες πράσινο φως. Η Μέρκελ θέλει η απόφαση να συνοδεύεται από υποχρεώσεις που θα επιβάλουν το ''φρένο δανεισμού'' (Schuldbremse), το οποίο από τις χτεσινές δηλώσεις του Βέστερφελε είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του ευρωσκεπτικιστή συνέταιρού της στην Κυβέρνηση. Αλλά δεν βλέπω τι άλλο μπορεί να ζητηθεί πέρα από την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας που κουρελιάστηκε από την Ελλάδα και άλλους, και που αποδείχτηκε ότι η Επιτροπή δεν μπόρεσε να ασκήσει τα καθήκοντά της..Το πολύ πολύ να απαιτήσει το φρένο να μπεί στο Σύνταγμα, με την ελπίδα να μην μπορέσουμε κλπ. 
Τέλος, τη σύγχυσε και ο εκλεκτός της Κλάους με την έξυπνη ιδέα επαναγοράς από το ταμείο του τίτλων στην δευτερογενή. Για την οποία σεμνά έκρυψε τον ενθουσιασμό του και ο Παπακωνσταντίνου. Βέβαια δεν πρόκειται να κερδίσουμε πολλά -υπολογίζουν 8 δισ- μια και ποιός τρελός θα πάει να προπωλήσει , αν έχει γίνει η κίνηση. Όλα αυτά, μέσα στο πλαίσιο αποφυγής της δημιουργίας ευρωομόλογου που ζητάει ο Παπανδρέου. Η όμορφη γαλλίδα την καθησύχασε. Το ευρωομόλογο είναι το τελευταίο στάδιο της μεταρρύθμισης. Το είχε προβλέψει και η εφημερίδα. Με την ευκαιρία είχαμε και τις απρόσμενες φιλοκοινοτικές δηλώσεις του ιέρακος Βέμπερ της Κεντρικής Τράπεζας. Φαίνεται ότι αποφάσισε να βάλει νερό στον γερμανισμό του, για να διασφαλίσει την διαδοχή του στη θέση του Τρισέ. ΑΝ είναι έτσι, εγώ θα τον ψηφίσω, αν και δεν μου πέφτει λόγος..Μάλλον όμως θα διαψεύσει τα διαδιδόμενα, για να αποφύγει ένα ζεστό φιλί στο στόμα από τον Παπακωνσταντίνου.
Ετσι, συμπέρασμα. Ο Παπανδρέου θα ρίξει το βάρος στην επιμήκυνση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ , που μπορεί να είναι και απρόσμενος ο χρόνος τους, και στην μείωση των επιτοκίων. Θα κοιτάξει να κρατήσει ψηλά τα ευρωομόλογα για λόγους τακτικής και θα επιδιώξει να απαλύνει τον τρόπο διαχείρισης του ΕΣΠΑ ως εργαλείου ανάπτυξης, ή και να επεκτείνει τον ρόλο του EFSF για τον ίδιο λόγο. Οι επόμενοι δυο μήνες μέχρι τον Απρίλη των 400 δισ δανείων Ιταλίας και Ισπανίας,  θα είναι κόλαση.
Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Για εμάς. Γιατί η χτεσινή υποβάθμιση του χρέους της Ιαπωνίας, και η έκκληση του Στροσ Καν για συμμάζεμα του χρέους Ιαπωνίας και ΗΠΑ δείχνει ότι οι αγορές, αν ξεπεραστεί ο Απρίλης, θα την πέσουν στις άλλες υπερχρεωμένες.
Και βέβαια το νου μας στις Τράπεζες αδέρφια.

''Dabei klang die Idee durchaus verlockend: Griechenland sollte mit Hilfe eines zinsgünstigen Kredits vom Euro-Rettungsfonds EFSF einen Teil seiner Staatsanleihen am Finanzmarkt zurückkaufen. Dort notieren die griechischen Bonds aktuell erheblich unter dem Nennwert. Die Anleger würden also mit Verlust verkaufen. Das würden sie aber akzeptieren, um ihr Risiko zu minimieren und so wenigstens einen Teil des Geldes zu retten.''
http://www.handelsblatt.com/politik/_b=2740763,_p=6,_t=ftprint,doc_page=0;printpage
''..Οι πηγές ανέφεραν ότι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Αξελ Βέμπερ, ο γερμανός επικεφαλής της Bundesbank και πιθανότερος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρότεινε να επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που παραμένει στα τρία χρόνια για Ελλάδα και τα επτά για την Ιρλανδία, στο πλαίσιο σύνοικου πακέτου ως μέρος ενός συνολικού πακέτου.''


No comments:

Post a Comment