Saturday, June 11, 2011

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Η ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ''ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ''

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι είναι και οι σωστές.
1. ΓΙΑΤΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ?
Ακούσαμε ότι το κάνει γιατί αγαπάει την Ελλάδα. Γιατί θέλει να στηρίξει τον ΓΑΠ. Γιατί πιστεύει εις έναν Θεόν..κλπ. Νομίζω ότι η απάντηση δόθηκε από τις αγορές. . Το ζήτημα είναι τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS. Αν η Ευρώπη δεν στηρίξει το νόμισμά της, οι ασφαλιστές  θα  αντιμετωπίσουν απαιτήσεις αποζημείωσης από ασφαλισμένους, οι οποίοι θα τις διεκδικήσουν ακόμη και δικαστικά  Αυτό θα συμβεί αν τα ιδιωτικά κεφάλαια, που έχουν επενδυθεί σε ελληνικά ομόλογα-κυρίως ευρωπαικά, αντιμετωπίσουν κάθε είδους αναδιάρθρωση, κούρεμα, επιμήκυνση κλπ. Δηλαδή ''πιστωτικό γεγονός''.  Οι  ευρωπαικές τράπεζες  τα ελληνικά ομόλογα. τα ασφαλίζουν κυρίως σε αμερικανικά και αγγλικά συμφέροντα που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά CDS. Το συμπέρασμα? Εύλογο.
2.ΓΙΑΤΙ Ο ΤΡΙΣΕ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ?
Και μάλιστα απειλεί να μην στηρίξει πλέον τις ελληνικές τράπεζες, μη δεχόμενη εγγυήσεις. Μα γιατί αν η συμπεριφορά ενός συστήματος νομισματικού απολέσει την φερεγγυότητά του, τότε μπαίνει σε βαθιά κρίση. Και λέει με τον τρόπο του, καλύτερα να το διαλύσουμε μόνοι μας, παρά να μας διαλύσουν οι αγορές. Διαβάστε τις δηλώσεις του Γερμανού εκπροσώπου στην ΕΚΤ Juergen Stark . 
3. ΜΠΟΡΕΙ  Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΑ ΕΊΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ? ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΕΘΕΣΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΜΜΈΝΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ?
Χτες η Κύπρος άκουσα ότι δανείστηκε δεκαετή με επιτόκιο 6,3%. Η Κύπρος μέσω των Τραπεζών είναι ''εκτεθειμένη'' στα ελληνικά ομόλογα και στης ελλαδικές καταθέσεις, δυσανάλογα με την φοροεισπρακτική ικανότητά της. Αν λοιπόν ξεσπάσει κρίση λόγω credit event-πιστωτικού επεισοδίου-  η Κύπρος θα εκτεθεί στις παράπλευρες απώλειες. Αλλά πιστεύω ότι απέχει πολύ από  την ανάγκη διάσωσης . Και η Ισπανία βρίσκεται κι αυτή στα πρόθυρα Ιρλανδικής εξέλιξης λόγω κρίσης οικοδομής.
4.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ  ΚΡΙΣΗ?
Λυπόμαστε βαθιά. Θλιβερή. Θα έπρεπε αντί..αλλά τι λέω. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιάσουμε το σκεπτικό τους για την κρίση και την  στάση τους ενόψει της συνόδου κορυφής. Όλων ανεξαιρέτως. Ούτε που καταλαβαίνουν τι λένε, τι παίζεται, τι ευθύνες έχουν απέναντι στην χώρα  το ευρωπαϊκό σχέδιο και τα συμφέροντα των λαών .
Ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια και φόβο. Και οι ξένοι αναζητούν φερεγγυότητα από την Ελλάδα. Και καταλαβαίνουν και οι μεν και οι δε  ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που όλοι πρέπει να συνεργαστούν. Οι φραστικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις αυξάνουν τη σύγχυση και τον φόβο. Οι ξένοι τραβάνε τα μαλλιά τους. Το τελευταίο χαρτί που τους μένει είναι να ''εκβιάσουν '' τις εξελίξεις, ή να πάρουν μια τραγική απόφαση που θα λύσει το συνολικό πρόβλημα της Ευρώπης με ανορθόδοξο τρόπο.
5. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ?
ΔΓ/ΔΑ. Υποψιάζομαι ότι τελικά η διάσωση θα γίνει με όρους καλής πρακτικής και όχι με βάση το θυμικό των ψηφοφόρων και ηγετών και στην Ελλάδα θα επέλθει συγκυβέρνηση στη δε Ευρώπη θα βρουν τρόπο να αποφύγουν το πιστωτικό γεγονός. Κι έτσι θα γλυτώσει και η Κύπρος και η Ισπανία. Προσωρινά. Γιατί η οριστική λύση είναι η ολοκλήρωση της νομισματικής ¨Ενωσης.
Καληνύχτα σε όλους μας και ο Θεός μαζί μας. Κι ας είναι ημέρα..

No comments:

Post a Comment