Monday, January 30, 2012

''ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ'' ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ

Ολα κι όλα...  μα καλά ούτε μιά συνταγή ψωμιού δεν μας έχει δώσει ο ... Φραντζολάς ; όντως... τι να κάνω λοιπόν; έκατσα και την έγραψα ακριβώς έτσι όπως την κάνω πολλά χρόνια τώρα. Παρόλο που χρησιμοποιώ πολλές φορές κοινά αλεύρια απο το Σ/Μ θα δείτε ότι τα ψωμιά που βγαίνουν απο τον φούρνο δεν καμμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε αγοράζετε απο φούρνο, ακόμα και από τον καλύτερο φούρνο. Γιατί ; δεν ξἐρω ... τα να πω. Βέβαια το σχήμα της φόρμας και το εξωτερικό μπόλικο σουσάμι συμβάλλουν και αυτά αλλά φαντάζομαι ότι τα εμπορικα αλεύρια πάντα έχουν διάφορα μέσα για να φουσκώνει το αλεύρι η για να συγκρατείται περισσότερη υγρασία (δηλ. βάρος, π.χ. με λίγο αλεύρι σόγιας). Το ολικής άλεσης αλεύρι  σε αυτή την αναλογία (3/2) νομίζω είναι ιδανικό γιατί του δίνει μια ευχάριστη γήϊνη γεύση χωρίς να το βαραίνει πολύ. Ο γλυκάνισος εμένα μου αρέσει πολύ... αλλά δεν είναι απαραίτητος. Οταν φτιάξετε τις φρατζόλες σας κόψτε τες σε φέτες και αφού μπούν σε διπλά σακουλάκια το ψωμί διατηρείται στην κατάψυξη άνετα και για 2 -3 μήνες. Αξίζει πραγματικα τον κόπο μια Κυριακή να δοκιμάσετε....ακολουθείστε ακριβώς τις οδηγίες και η επιτυχία θα είναι σίγουρη.

No comments:

Post a Comment