Wednesday, May 16, 2012

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ. ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ


''Αναφερόμενος στην πορεία των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση μεταξύ των κομμάτων σημείωσε ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί δε συμφωνούσαν με την αντιμνημονιακή πολιτική.

«Το αν θα είμαστε εντός ή εκτός ευρώ δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Εφευρέθηκε ως μέσο ανταλλαγήα αξιών. Τα αγαθά τα δημιουργεί ο εργαζόμενος και όχι το χρήμα. Πρέπει να ξεφύγουμε από την κυριαρχία του χρήματος όποιο νόμισμα και αν είναι.
Δεν είμαστε ούτε ασιατική χώρα ούτε αφρικάνικη, ανήκουμε στην Ευρώπη. Kαι όπως δεν μπορούμε να φύγουμε όταν διαφωνούμε από την Ελλάδα δεν μπορούμε να φύγουμε και από την Ευρώπη.»
Θα εισηγηθώ να μην πάρουμε μισθό οι βουλέυτές για μια ημέρα και να μην πάρουμε ούτε μια "δραχμή" τα κόμματα για προεκλογική εκστρατεία.''



''Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της Ευρωζώνης και θα ήταν καταστροφή για το έθνος να επιστρέψει στο δικό του νόμισμα, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέδριο στο Πεκίνο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που συνδιοργανώνεται από την εκεί ελληνική πρεσβεία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν τίθεται ερώτημα αν πρέπει να ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Η ιδέα της επιστροφής στη δραχμή είναι μια ιδέα η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι «είναι μία συζήτηση χωρίς λογική» αυτή που γίνεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ.
Αναφερόμενος σε απόψεις «ειδικών» ότι σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας θα έπρεπε να κλείσουν οι τράπεζες για τουλάχιστον τρεις μήνες -για όσο διάστημα θα γίνονταν οι προετοιμασίες, περιλαμβανομένης της εκτύπωσης νέου νομίσματος- ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Είναι ανοησία ότι θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες για τρεις μήνες. Αν κλείσουν περισσότερο από τρεις μέρες, θα υπάρξει επιδρομή στις τράπεζες».
Ο κ. Σημίτης δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από το ευρώ και ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας προσπαθούν με μία «συγκεκριμένη λογική» να «επαναδιαπραγματευθούν τους όρους με την ΕΕ». Σήμερα η Ευρώπη λέει «όχι», αλλά μετά από κάποιο διάστημα, όπως συμβαίνει συνήθως, θα πει «εντάξει» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργό''

No comments:

Post a Comment