Wednesday, December 5, 2012

ΚΥΘΗΡΑ της ΜΑΤΙΝΑΣ ΝΙΚΑ


''Φρεσκοστιμμένος χυμός πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ με τζίντζερ. Είναι γεμάτος βιταμίνη C και είναι και θερμαντικός. Είναι επίσης αντίδοτο για τη ναυτία. Συν ένα
κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο. Από τα Κύθηρα. Το αγόρασα πέρσι στο Καψάλι με τα δυο λιμανάκια. Σε εκείνο το μικροσκοπικό μαγαζί με τα βιολετί παραθυρόφυλλα και τις κοφτές κουρτίνες με τους ιπτάμενους ερωτιδείς. Ωραίο μέρος. Πολύ ωραίο μέρος. Στα Κύθηρα μόνο, στο Κάστρο, φυτρώνουν οι κίτρινες σεμπρεβίβες. Που ζουν αιώνια και φέρνουν ευτυχία. Ευδοκιμεί και το όνομά μου. Στη θάλασσα των Κυθήρων ξεπρόβαλλε η ελικοβλέφαρη Αφροδίτη. Λίγο πιο πέρα..''
Διαβάστε..
Υ.Γ.μιξολύδιος, και μιξολυδιστί αρμονία· γενικά, ως μιξολυδική αρμονία αναγνωρίζεται το οκτάχορδο si-si: si-la-sol-fa-mi-re-do-si (στο διατονικό γένος).
Ο Πλούταρχος (Περί μουσ. 1136G-D, 16) γράφει: "Και η Μιξολύδιος δε παθητική τις έστι, τραγωδίαις αρμόζουσα" (η μιξολυδική αρμονία, χάρη στον παθητικό (ευαίσθητο) χαρακτήρα της, ταιριάζει στην τραγωδία). Κατά τον Αριστόξενο (Πλούτ. ό.π.), η Σαπφώ ήταν η δημιουργός της· από αυτήν οι τραγικοί έμαθαν να τη χρησιμοποιούν, συνδυάζοντάς την με τη δωρική, που εκφράζει το μεγαλόπρεπο και διακεκριμένο ("μεγαλοπρεπές και αξιωματικόν").
Ο Λαμπροκλής καθόρισε ότι η μιξολυδική, όπως είχε εισαχθεί από τον Πυθοκλείδη και υιοθετήθηκε από τους τραγικούς, ήταν το οκτάχορδο si-si, ενώ το της Σαπφώς ήταν sol-sol. Ο μιξολύδιος τόνος ήταν ο 3ος στη σειρά των 13 τόνων του Αριστόξενου και ο 5ος στη σειρά των 15 τόνων του νεο-αριστοξένειου συστήματος.
Zambelis Spyros

No comments:

Post a Comment