Sunday, June 2, 2013

Νύχτες με πανσέληνο στα Αντικύθηρα: παρακολούθηση της μετανάστευσης

'Τη νυχτερινή μετανάστευση των πουλιών μέσω της παρακολούθησης του φεγγαριού στα Αντικύθηρα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν επισκέπτες και εθελοντές στον Ορνιθολογικό Σταθμό των Αντικυθήρων κατά τη διάρκεια των πανσελήνων του Απριλίου και του Μαΐου, με τελευταία αυτή του Σαββάτου στις 25/05.
Πρόκειται για μια μέθοδο, αρκετά διαδομένη στην κεντρική Ευρώπη όπως και στη Βόρεια Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιούνται μακροχρόνια προγράμματα παρακολούθησης της νυχτερινής μετανάστευσης των πουλιών, ενώ πιο πρόσφατα έχει διαδοθεί και στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο.

Αναφορικά με τον ελλαδικό χώρο, κατά την ανοιξιάτικη πανσέληνο του Απριλίου και του Μαΐου του 2012 και 2013, εφαρμόστηκε και στη χώρα μας μια ανάλογη (πιλοτική) δράση παρακολούθηση της νυχτερινής μετανάστευσης με την παρακολούθηση του φεγγαριού στα Αντικύθηρα. Μετά την αξιολόγηση των πρώτων αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι υπάρχει η προοπτική να επεκταθούν οι περιοχές μελέτης σε όλη την Ελλάδα, καθώς η μέθοδος είναι αρκετά απλή και δεν απαιτεί εξειδικευμένες ορνιθολογικές γνώσεις, άρα μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν από οποιοδήποτε με υπομονή και μεράκι.,''

No comments:

Post a Comment