Saturday, June 8, 2013

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ ''ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ'' του ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΦΥΡΙΔΗ

''Τριάντα ένα ερωτικά διηγήματα, γραμμένα στο μακρύ διάστημα 35 ετών.  Τριάντα μία περιπέτειες, όχι της νεότητας που οικοδομούνται πάνω στην εξιδανίκευση, αλλά της μέσης ηλικίας που παρ’ ότι  ξέρει, εξακολουθεί  (για λίγο τουλάχιστον) να τρέφει  ψευδαισθήσεις. Τριάντα μία ερωτικές ιστορίες της σύγχρονης καθημερινότητας, που (πώς αλλιώς;) καταλήγουν  στη διάψευση και στη μοναξιά. Σε τι διαφέρουν τα διηγήματα του Θεσσαλονικιού πεζογράφου Περικλή Σφυρίδη, από τα ευπώλητα μυθιστορήματα του τύπου Μαντά-Δημουλίδου; Διαφέρουν κατά την τεράστια απόσταση εκατοντάδων μιλίων που χωρίζει την τέχνη απ’ το δακρύβρεχτο ρομάντζο, διαφέρουν κατά την απύθμενη άβυσσο που διακρίνει τη λογοτεχνία από την παραλογοτεχνία.
Ο Περικλής Σφυρίδης είναι ένας δόκιμος συγγραφέας που πρωτοεμφανίστηκε το 1977, στα 43 του χρόνια και που έχει δηλώσει δημοσίως πως η αιτία που τον έκανε πεζογράφο, υπήρξε μια μεγάλη  τραυματική εμπειρία από την απροσδόκητη κατάρρευση ενός ερωτικού δεσμού, ενός δεσμού που είχε πολλές μεταπτώσεις και βασανιστικά επεισόδια, και που τον οδήγησε στην εσωτερική ανάγκη να αφηγηθεί  πολλές απ’ τις όψεις του και την αδιέξοδη κατάληξή του. Πρόκειται για μια δήλωση που, όπως αναφέρει η  επιμελήτρια του τόμου Σωτηρία Σταυρακοπούλου, χρειάζεται κάποια κότσια προκειμένου να την κάνεις.  Τα 31 ερωτικά διηγήματα, ανθολογούνται από τις δέκα διηγηματογραφικές συλλογές που ο συγγραφέας έχει εκδώσει μέχρι σήμερα. Εν μέρει αυτοβιογραφικός και εν μέρει μάρτυρας ιστοριών που αφορούν κοντινούς του ανθρώπους, βιωματικός και οπωσδήποτε πλούσιος σε συναισθήματα, ο..''

1 comment:

  1. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι τα σιωνιστικά σχόλια δεν έχουν θέση στο μπλογκ σου. Ευτυχώς, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.

    Με καθαρώς λογοκρατούμενους χαιρετισμούς

    ReplyDelete