Tuesday, August 20, 2013

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Τον καιρό της μεγάλης στέγνιας,
- σαράντα χρόνια αναβροχιά -
ρημάχτηκε όλο το νησί
πέθαινε ο κόσμος και γεννιούνταν φίδια»
.
Γιώργος Σεφέρης,
«Οι γάτες του Αη Νικόλα»

Δύο κείμενα. Το ένα ιστορικό. Το άλλο επίκαιρο. Γραμμένα σε διαφορετικές εποχές. Το ένα βιβλίο. Το άλλο άρθρο σε ηλεκτρονική εφημερίδα. Στοίχειωσαν την προσωρινά ανέμελη παρέα των διακοπών.

Ο Σταύρος Ψυχάρης είχε γράψει, το 1975, «Τα παρασκήνια της αλλαγής». Περιγράφει τις τελευταίες ημέρες της χούντας. Δεν το είχα διαβάσει τότε. Κυκλοφόρησε πρόσφατα με «Το Βήμα» και άρχισα να το ξεφυλλίζω. Στο τέλος μένεις με πίκρα και οργή. Με ψυχρή γλαφυρότητα, ο συγγραφέας καταγράφει την εβδομάδα της ήττας του Ελληνισμού. Δεν κάνει κρίσεις, αλλά με τέχνη απαιτεί από τον αναγνώστη να απαντήσει στο ερώτημα γιατί συνέβησαν όλα αυτά τα ανατριχιαστικά. Πώς είναι δυνατόν η ανώτατη ηγεσία του τόπου να επιδεικνύει πρωτοφανή παιδικότητα στη σκέψη, άγνοια των στοιχειωδών κανόνων της στρατηγικής, οργάνωσης και πρόβλεψης. Στο τέλος, τα ποτάμια ανοησίας μετατράπηκαν σε πρωτοφανή τραγωδία.
Και ενώ ο αποβατικός στόλος ξεκινάει για την Κερύνεια, και ενώ οι αεροπορικές επιδρομές έχουν αρχίσει, ο θλιβερός Ιωαννίδης καμαρώνει για την επιτυχία της αποκαθήλωσης του Μακαρίου, συνοδεύοντας την ικανοποίησή του με σιωπή ως απάντηση στις εκκλήσεις από..''

No comments:

Post a Comment