Thursday, September 5, 2013

''ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ'' ανάρτηση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΤΣΟΡΙΔΗ

Επιλογή από αστυνομικά μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε εως το τέλος του 2013
Φθινοπωρινά εγκλήματα




''Το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει. Έρχεται κρύο. Η Σκανδιναβία του εγκλήματος είναι ήδη εδώ και σας περιμένει. Οι λογοτεχνικοί Βίκινγκς κατέχουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος στην εγχώρια εκδοτική παραγωγή. Όλο και περισσότεροι έλληνες εκδότες στρέφουν το κεφάλι τους προς Βορράν. Τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα από εκεί φερμένα θρίλερ που έχουν κατακλύσει ολόκληρη την Ευρώπη είναι μια «τάση» που έχει εμφανίσει τα πρώτα σημάδια κοπώσεως αλλά αντέχει ακόμη.
Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του σκανδιναβικού νουάρ στην Ελλάδα. Ετοιμάζουν το «Φαντομά» του Νορβηγού Τζο Νέσμπο (η έβδομη και «πιο προσωπική» υπόθεση του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε όπου ο γιος του κατηγορείται για τη δολοφονία ενός «πρεζάκια»), την «Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου» της Καμίλα Λέκμπεργ (με θέμα έναν οικογενειακό φόνο) αλλά και τους «Κινέζικους ψιθύρους» του Άρνε Νταλ με την οποία ο σουηδός συγγραφέας εγκαινιάζει τη νέα μυθιστορηματική τετραλογία του στην οποία πρωταγωνιστεί μια διεθνής ερευνητική ομάδα – μετεξέλιξη της Ομάδας Άλφα – που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη και ένα από τα μέλη της είναι Έλληνας.
«Η ιστορία ενός σουηδού κατασκόπου» του Γιαν Γκιγιού είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς δέκα πολιτικών θρίλερ με ήρωα τον κατάσκοπο Καρλ Χάμιλτον που είναι κάτι σαν τον Τζέιμς Μποντ αλλά πιο προοδευτικός και πατριώτης. Σε ένα «από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών στη Σουηδία» ο συγγραφέας εξιστορεί την υπόθεση μιας δολοφονίας που οδήγησε σε έναν εντελώς παράλογο διωγμό των Κούρδων αντί να εξελιχθεί σε μια καταδίωξη του θύτη της. Ο Ισλανδός Άρναλντουρ Ιντρίντασον επιστρέφει με τις «Φωνές» όπου ο ήρωάς του, ο επιθεωρητής Έτλεντουρ, βρίσκεται μπροστά σε ένα στυγερό έγκλημα: ένας πορτιέρης σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ρέικιαβικ με αμφίεση Αϊ-Βασίλη έχει μαχαιρωθεί αλλεπάλληλες φορές…''

No comments:

Post a Comment