Saturday, September 14, 2013

''Η ΣΤΕΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ'' του Α.Τ. ΤΑ ΝΕΑ

Come the revolution»

Thomas Friedmann,

«New York Times»

''Εναν χρόνο πριν είχαμε επισημάνει από εδώ ότι κάτι τρέχει πολύ σημαντικό στην εκπαίδευση. Μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα είχε εμφανιστεί υπό την ονομασία Coursera. Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Στάνφορντ, μια σειρά από πανεπιστήμια χρησιμοποίησαν τις τεχνικές που τους προσφέρει η νέα γενιά εξ αποστάσεως μάθησης για να παρουσιάσουν παραδόσεις για όσους ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν γνώσεις σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς. Ιστορία, Πληροφορική, Μαθηματικά, Γενετική, Ψυχολογία ήταν μερικά από τα αντικείμενα γνώσης για ανθρώπους που επιθυμούν περισσότερες γνώσεις από τις πληροφορίες που παρέχει η δημοσιογραφία. Μια μορφή διά βίου μάθησης που ακουμπούσε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), θα έλεγα προπαρασκευαστική, κολεγιακή.

Ως γνήσιος Τοξότης, γράφτηκα σε κάποια μαθήματα, στην αρχή από περιέργεια, μάλιστα σε μαθήματα που δεν είχαν καμία σχέση με τις σπουδές μου. Ετσι κι αλλιώς η παρακολούθηση είναι δωρεάν και τα θέματα ενδιαφέροντα. Πήρα κάποιες παρουσιάσεις όπως Εισαγωγή στην Αστρονομία, Φάρμακα και Εγκέφαλος, Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Τα μαθήματα είναι ..''
Διαβάστε περισσότερα..

10 comments:


  1. Απάντηση: 1 - Μια Στέλλα απ’ τη Λάρισα δε φέρνει την άνοιξη…
    12/09/2013 21:19:59
    Πειραχτήρι .
    Αγαπητέ κ. Τριφύλλη, συγχαρητήρια για το άρθρο. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντάς το ήταν κάποιος πρωτοπόρος στην εξέλιξη των computers (ξεχνώ το όνομά του) ο οποίος είχε δηλώσει το εξής συγκλονιστικό: «Αν ξέραμε τι είδους χρήση θα κάνει ο περισσότερος κόσμος στους υπολογιστές, μπορεί και να μην μπαίναμε στον κόπο να τους εξελίξουμε…». Πράγματι, περνά ανεκμετάλλευτη μια μεγάλη δυνατότητα. Πορνό, σαχλοτράγουδα, σαχλοπαίχνιδα και συνωμοσίες κρατούν σταθερά (χρονικά) τη μερίδα του λέοντος στη χρήση των υπολογιστών και του ιντερνέτ.

    Εκείνο που χάνεται μέρα με τη μέρα, εκείνο που διαφεύγει σαν την άμμο ανάμεσα από τα δάχτυλα των κοινωνιών, είναι η μεγάλη ευκαιρία: Η μεγαλύτερη, η εγκυρότερη «επανάσταση» όλων των εποχών, μιας που είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η πληροφορία και η γνώση δεν αποτελούν προνόμιο της «αστικής τάξης» αλλά βρίσκονται στα χέρια, στο σπίτι του καθενός. Ένα εκατομμύριο βιβλιοθήκες στης Αλεξάνδρειας σε κάθε σπίτι και σπιτάκι… Η απόλυτη εκδίκηση της Υπατείας… Αυτό, όμως, δεν υπήρξαν (απεργούντες) καθηγητές στα ελληνικά σχολεία να συμβάλλουν ώστε να γίνει κατανοητό από τους μαθητές. Κι έτσι, κι αυτοί, περιορίζονται στην ψευδο-επαναστατική γυμναστική, πετώντας στην άσφαλτο τα CD και τα DVD (τα οποία τους παραδόθηκαν επί υπουργίας της «κατάπτυστης» Διαμαντοπούλου που τόλμησε να αργήσει να παραδώσει τα τυπωμένα βιβλία που θα αποτελούσαν την τροφή της φωτιάς στο τέλος της χρονιάς), τα οποία CD περιέχουν όλη τη σχολική ύλη της χρονιάς, μια ύλη στην οποία έχουν πρόσβαση ακόμη κι όταν είναι άρρωστοι στο σπίτι…

    Με αυτά και με τ’ άλλα, λοιπόν, η «συνάντησή σας» με την Στέλλα από τη Λάρισα συμφωνώ, ήταν ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και αισιόδοξο βίωμα, πανάξιο να αποτελέσει το έναυσμα για ένα τόσο καλό άρθρο…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Για τα καλά σας λόγια..Τι να πω. Ολα όσα συμβαίνουν στην παιδεία πολλά χρόνια τώρα είναι το κλειδί της παθογένειάς μας που ακούει στο όνομα καθυστέρηση..Νομίζω.
      Υ.Γ. Ορθώς καταλάβατε και βάλατε ..τη συνάντησή μου με την Στέλλα σε εισγωγικά..

      Delete
  2. Ritsa Masoura Trifyllis Antonis ευχαριστώ Αντώνη για την υπενθύμιση!

    ReplyDelete
  3. Frosso Hatzina Αισιόδοξο. Χαίρομαι να διαβάζω για τέτοια πράγματα.

    ReplyDelete
  4. Evangelia Ntalosi Αγαπητή φίλη Ρίτσα, υπάρχει και η πλατφόρμα EDX, όπου συμμετέχουν πανεπιστήμια της ανατολικής ακτής.
    Παρακολούθησα online το course
    "The Ancient Greek Hero" το εαρινό εξάμηνο στο Harvard University και στον Professor Gregory Nagy και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν καταπληκτική εμπειρία...
    Το μάθημα ξανάρχισε 3 Σεπτέμβρη, σου δίνω το link μπορείς να κάνεις εγγραφή αν θες...
    EDX courses
    CB22x.1 The Ancient Greek Hero

    ReplyDelete
  5. Nadia Braun Οι καλυτερες, πιο γνωστές δηλαδή πλατφόρμες είναι εδω: www.coursera.org, www.udacity.com, www.edx.org για οσους ενδιαφέρονται.

    ReplyDelete
  6. Nadia Braun Επισης, για οσους ενοψει απεργιας καθηγητών δεν θελουν να μείνουν πισω τα παιδιά τους, μπορούν να κυτταξουν το λινκ https://el.khanacademy.org όπου ο κυριος Chris Valos εχει μεταγλωττίσει πολλά απο τα μαθήματα του www.khanacademy.org (επίπεδο πρωτοβάθμιας έως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

    ReplyDelete
  7. Ritsa Masoura Θα έλεγα ότι χαίρομαι πολύ που διαβάζω και τις δικές σας προτάσεις , αλλά και ότι λυπάμαι πολύ που εμείς δύσκολα ξεφεύγουμε από τη μιζέρια μας.

    ReplyDelete

  8. Ενα εξαιρετικό άρθρο του φίλου Αντώνη Τριφύλλη σήμερα στα ΝΕΑ. Τα γνωρίζω αυτά τα μαθήματα και θεωρώ ευχής έργο ότι υπάρχουν.
    Η Στέλλα από τη Λάρισα Ritsmas Corner
    ritsmascorner.eu

    ReplyDelete


  9. Διάβασα το άρθρο. Ευχαριστω!Ειναι πολύ ωραίο !
    19:23
    ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Χαίρομαι που σας ενέπνευσα

    ReplyDelete