Thursday, September 19, 2013

PHILIP KERR ''ΧΛΩΜΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ'' (ΚΕΔΡΟΣ) κριτική ανάλυση του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΟΛΤΣΟΥ

''Ο “Χλομός εγκληματίας(“The Pale Criminal”) πρωτοεκδόθηκε το 1990 και είναι το δεύτερο βιβλίο της “Τριλογίας του Βερολίνου(“BERLIN NOIR”), του Philip Kerr, μετά τις “Βιολέτες του Μάρτη” (“March Violets”) (1989) και πριν το “Γερμανικό Ρέκβιεμ(“A German Requiem”) (1991)[1].
Ήρωας του Kerr και της Τριλογίας, και σημείο εστίασης και των τριών ιστοριών, ο Μπέρνι Γκούντερ, ένας Βερολινέζος ιδιωτικός ντετέκτιβ (αν και προτιμά τον χαρακτηρισμό του “ερευνητή”)[2], για το προφίλ του οποίου, ο Kerr είναι απολύτως σαφής:
Είναι μοχθηρός, μιλάει άσχημα, έχει μία χονδροειδή αίσθηση του χιούμορ και μια χονδροειδέστερη αίσθηση του σωστού και του λάθους. Σε έναν βαθμό, γιατί είναι πραγματικός Βερολινέζος. Ή, γιατί αυτή είναι η συνέπεια των βιωμάτων του. Ήταν λοχίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (και, όπως ο Χίτλερ, κάτοχος ενός Δεύτερης Τάξης Σιδηρού Σταυρού, αν και, όπως ο ίδιος λέει, «οι περισσότεροι Πρώτης Τάξης Σταυροί ανήκουν στους ενοίκους των νεκροταφείων»). Η γυναίκα του πέθανε στη διάρκεια της πανδημίας της Ισπανικής γρίπης του 1918. Έκτοτε, ο Γκούντερ θα αναζητεί την, ή, τις, γυναίκες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στους μακρόχρονους δεσμούς – είναι δύσκολο να συντηρείς μακρόχρονους δεσμούς στη Ναζιστική Γερμανία, όπου οι άνθρωποι συχνά εξαφανίζονται. Πράγμα που βοηθάει στη δουλειά, αφού ο ίδιος είναι ιδιωτικός ερευνητής και πολλές από τις υποθέσεις του έχουν να κάνουν με τις εξαφανίσεις. Και, κατ’ επέκταση, τις δολοφονίες..''

No comments:

Post a Comment