Thursday, December 12, 2013

ROSS MACDONALD ''ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ'' (METAIXMIO) κριτικές σημειώσεις του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΟΛΤΣΟΥ

''Ο “Κινούμενος στόχος”, λοιπόν, και εν αρχή ην ο μύθος. Εδώ δεν έχουμε τις μικρές περίκλειστες κοινωνίες της Αγγλικής υπαίθρου, α λα Christie, ή τις κοινωνικές ή πολιτικές παραμέτρους του νεο-πολάρ, της σχολής Manchette, του έτσι κι αλλιώς κατοπινότερου. Στο δεύτερο μισό των ετών ’40, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θυμούνται ακόμα το μεγάλο κραχ του ’29, την Ποτοαπαγόρευση (1920-1933) και, βέβαια, αναρρωνύουν από τον Μεγάλο Πόλεμο. Είναι η εποχή των γκάγκστερς, του αστικού εγκλήματος, της λογικής, γλώσσας και γραφής Hammett1. 

Εδώ, λοιπόν, στον “Κινούμενο στόχο”, έχουμε, πριν και πάνω από όλα, έναν εύρωστο “αστυνομικό” μύθο. Όλα είναι γύρω από το έγκλημα, ο κύκλος των υπόπτων, η έρευνα, ή δίωξη, η κάθαρση. Ίσως όχι το hard-boiled στην σκληροπυρηνικότερη μορφή του, αφού το περιώνυμο whodunit στοιχείο εμπεριέχει και ψήγματα whydunit. Ο Ross Macdonald, θύμα, ο ίδιος, τραυματικών παιδικών εμπειριών και μιας οικογενειακής ζωής-μέγγενης, ανάμεσα στην βαθιά καταθλιπτική  σύζυγό του και την προβληματική -και ποινικά- κόρη του, θα αναδείξει ένα είδος γραφής..''

1 comment:

  1. Το βασικό ερώτημα είναι: Μπορεί κανένας να γράψει σημειώσεις καλύτερα από τον Αντώνη Γκόλτσο;

    Kαι η απάντηση: Μα φυσικά !!! Ο Αντώνης Γκόλτσος.

    Νομίζω ότι με αυτές τις φράσεις τα λέω όλα.

    Πως καταφέρνεις βρε αθεόφοβε και ξεπερνάς τον εαυτό σου; Επιτέλους λυπήσου μας. Σκέψου τη θέση μας όταν θα πάρουμε σειρά να γράψουμε και εμείς κάποιες σημειώσεις.

    Χωρίς αστεία και σοφιστείες οι σημειώσεις ήταν κορυφαίες γιατί απέδωσες την περίληψη του μύθου με ένα λιτό επαγωγικό τρόπο και, με την αξιοποίηση των κατάλληλων αποσπασμάτων, ανέδειξες τα κορυφαία στοιχεία που περιείχε, υπογραμμίζοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο (περιγραφή χαρακτήρων, στυλ γραφής, ανατροπές, εμμονές του συγγραφέα, δίδαγμα και ρητό της σελίδας 345). Όλα στην οικονομική συσκευασία των 16 σελίδων.

    Και εις άλλα με υγεία μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αναγνωστική απόλαυση που μας πρόσφερες.

    ReplyDelete