Tuesday, July 15, 2014

''Η μαύρη πεταλούδα της διάλυσης'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Και τι πετάνε ξάφνου οι μαύρες πεταλούδες του Γενάρη / του '44 τριγύρω;»
Αντολφ Εντλερ, «Ελεγεία»

''Τρία κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν, αυτή και την επόμενη χρονιά, αποσχιστικές κινήσεις. Και τρεις χώρες εκτός ΕΕ μάχονται για την προσεχή ένταξή τους στην ενιαία αγορά. Τα τρία βασίλεια, Βρετανία, Βέλγιο και Ισπανία, είναι αντιμέτωπα με την επιθυμία απόσχισης της Σκωτίας, της Φλάνδρας και της Καταλωνίας. Στη Σκωτία έχει προγραμματιστεί δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο. Ηδη εξελίσσεται η καμπάνια και των δύο παρατάξεων του δημοψηφίσματος. Οι οικονομικές δυνάμεις, οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και ο Τύπος προβάλλουν την οικονομική εξασθένηση, τόσο για την Αγγλία όσο και για τη Σκωτία, που θα προκαλέσει η θετική ψήφος για την έξοδο.
Οι αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι η άμεση ένταξη της Σκωτίας αυτόνομα στην ΕΕ (με τα πετρέλαια που δικαιούται) δεν θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία της χώρας των βουνών. Επιπλέον, δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ που έχει ξεκινήσει ο Κάμερον. Και που, ώς τώρα, δείχνει να υποστηρίζει η πλειονότητα των βρετανών ψηφοφόρων. Πλην Σκωτίας.
Την ημέρα που στην Ευρωβουλή οι ευρωσκεπτικιστές ανέβαζαν θεαματικά τα ποσοστά τους, στο Βέλγιο ψήφιζαν και για τη Βουλή τους. Σε επίπεδο κεντρικό αλλά και στα ομόσπονδα κρατίδια. Το αποσχιστικό κόμμα της Φλάνδρας ήρθε για πρώτη φορά πρώτο σε εθνικό επίπεδο και μπλοκάρει τον σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης. Αλλά αυτοί θεωρούν δεδομένο ότι θα παραμείνουν στην ΕΕ, δεν θέλουν όμως να συνυπάρχουν με τους γαλλόφωνους..''

No comments:

Post a Comment