Friday, August 8, 2014

''ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ''

«Σήμερα έχουμε μια γενιά αράβων, παλαιστινίων και ισραηλινών ηγετών που είναι ειδικοί στο να κατασκευάζουν τούνελ και τείχη. Κανείς τους δεν έμαθε να χτίζει γέφυρες και πύλες».
Thomas Friedmann, N.Y. Times

Η Ευρώπη έχει ιστορικό χρέος απέναντι στους χειμαζόμενους παλαιστινίους και στους ανασφαλείς ισραηλινούς πολίτες. Και το χρέος αυτό προέρχεται όχι μόνο από το Ολοκαύτωμα των Ναζί, αλλά και από τους διωγμούς και τον αντισημιτισμό σε πολλές χώρες. Από την εποχή προ Κρόμγουελ στην Αγγλία έως τους διωγμούς στη Ρωσία, στην Πολωνία και αλλού διαμέσου των αιώνων. Ολος ο κόσμος πάλι οφείλει στους Παλαιστινίους την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τη δημιουργία δικού τους Κράτους. Που η αδυναμία εφαρμογής της βύθισε σε δυστυχία έναν λαό υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου σε πόλεμο με το Ισραήλ και στον θρησκευτικό εξτρεμισμό που τον τρέφει.
Δυστυχώς, από τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν και μετά, η όποια λύση δεν είναι ορατή στον ορίζοντα μεσοπρόθεσμα, όπως γράφει και ο Τόμας Φρίντμαν στα «ΝΕΑ», μιας και  οι εξτρεμιστές από κάθε πλευρά «χτίζουν τούνελ και τείχη». 

No comments:

Post a Comment