Monday, October 20, 2014

Η «σκιώδης τραπεζική» απειλεί την παγκόσμια οικονομία

''Οσοι νόμισαν ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει θωρακιστεί τα χρόνια που ακολούθησαν την ανείπωτη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 πλανήθηκαν οικτρά. Ασφαλώς υπερεθνικοί θεσμοί και εθνικές κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για να αποτρέψουν την επανάληψη μιας νέας καταστροφής.

Βεβαίως και έχουν θεσπιστεί αυστηρότεροι κανόνες λειτουργίας και δανεισμού των τραπεζικών ομίλων. Βεβαίως και έχει ενταθεί η εποπτεία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Ωστόσο τα μέτρα αυτά αφορούν τις τράπεζες που εντάσσονται στα διεθνή και εθνικά θεσμικά πλαίσια και υπόκεινται στους κανόνες που θέτουν οι διεθνείς και εθνικοί θεσμοί. Δεν αφορούν τις σκιώδεις τράπεζες!

Τα μέτρα που έχουν λάβει εθνικοί και υπερεθνικοί θεσμοί δεν αγγίζουν δηλαδή το παρατραπεζικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί παράλληλα με το επίσημο και, αντί να περιοριστεί μέχρις αφανίσεώς του μετά την κρίση - φέρει άλλωστε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτήν -, βρίσκεται σε μια φάση απίστευτης άνθησης και ευημερίας..''
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment