Friday, October 17, 2014

Η ΕΚΤΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''


Από το 1970 ώς το 2010, ο Δείκτης Ζωντανός Πλανήτης - που μετρά την εξέλιξη 10.380 πληθυσμών 3.038 ειδών θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών - σημείωσε πτώση κατά 52%.
WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση)

''Τα καλοκαίρια συνηθίζουμε να πίνουμε καφέ στη σκιά της φόσας (καμάρα) συζητώντας περί ανέμων και θαλασσών. Συχνά στην παρέα συμμετέχει και ο αναπόφευκτος καθηγητής Παλαιοανθρωπολογίας. Και τότε προκύπτει ένα θερινό «πανεπιστήμιο» με θέματα της επιστήμης του. Με γλαφυρό ύφος μας διηγείται τις τελευταίες έρευνες και απαντάει με χιούμορ αλλά και αυστηρή επιστημονικά ορολογία. Αλλοτε για τα μιμίδια και τους πιθήκους της Ιαπωνίας. Αλλοτε για τις τρεις αναδύσεις του νησιού. Και άλλοτε για το tiktaalik rose που γεφύρωσε τη μετάβαση από τα ψάρια στα ερπετά. Μεταξύ μας, υποπτεύομαι, ότι εκτιμά κάπως περισσότερο τα πιθηκάκια, τους ουραγκοτάγκους και τους χιμπαντζήδες παρά τους Homo Sapiens... Και μεταξύ μας, πάλι, έχει δίκιο.
Φέτος λοιπόν, αφού μας αποκάλυψε τη διαπίστωση της ύπαρξης του μεσανθρώπου, ενός είδους μεταξύ του ανθρώπου της Χαϊδελβέργης και των παρόντων στην παρέα, μας πληροφόρησε ότι τα τελευταία χρόνια η συζήτηση στους κύκλους του περιστρέφεται στην πιθανότητα να έχουμε εισέλθει για τα καλά στην περίοδο της έκτης εξαφάνισης. Ο τίτλος και μόνο προκάλεσε πλήθος ερωτήσεων.
Μάθαμε λοιπόν ότι οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πέντε εξαφανίσεις του μεγαλύτερου μέρους των ειδών τα τελευταία 450 εκατομμύρια χρόνια. Οι λόγοι που εξαφανίστηκε σχεδόν η ζωή στον ταλαίπωρο και ανυπεράσπιστο πλανήτη μας ήταν διάφοροι. Αλλοτε ήταν αστρονομικοί - πτώση μεγάλου αστεροειδούς. Αλλοτε έκρηξη σούπερ ηφαιστείου, που σκέπασε τη Γη μας με σωματίδια τέφρας για πολλά χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα και άλλοτε με την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακος, που δηλητηρίασε τα ύδατα των ωκεανών. Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής, στη χειρότερη από τις πέντε εξαφανίσεις το 95% των θαλάσσιων ειδών και το 70% των ειδών που κατοικούσαν στη στεριά έπαψαν να υπάρχουν. Παράδειγμα οι δεινόσαυροι που χάθηκαν ανεπιστρεπτί πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια..''
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment