Thursday, July 31, 2014

ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ

Λευκάδιος Χερν: Επέστρεψε, επιτέλους, στη «μητρική αγκαλιά»

ΤΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Εικόνα από το φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας Κοϊζούμι
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο Λευκάδιος Χερν, θεωρούμενος εθνικός συγγραφέας - λαογράφος της Ιαπωνίας και πρεσβευτής της στη Δύση, επέστρεψε πλέον στη «μητρική αγκαλιά» της γενέτειρας Λευκάδας. Στην επέτειο των 110 ετών από το θάνατό του και στον τόπο από τον οποίο πήρε το όνομά του, εγκαινιάστηκε το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν. Κατά τη διάρκεια διήμερου διεθνούς συμποσίου (5-6 Ιουλίου), πλάι στα γαλαζοπράσινα νερά του Αγίου Νικήτα και της Βασιλικής και μετά την πλωτή γέφυρα που ενώνει τη στεριά με το νησί σαν ομφάλιος λώρος, αναδύθηκαν οι εθνικοί μύθοι της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι παιδικές ιστορίες τρόμου που λάτρευε να συγκεντρώνει και να αναπλάθει με τη δική του ματιά και η αέναη λογοτεχνική κραυγή του Χερν για ακόμη μία αντάμωση με τη μητρική αγκαλιά, την οποία αποχωρίστηκε 4 ετών.
Διαβάστε περισσότερα..

Μαστροπαύλος Νίκος Γ. Λέρος, η αυθεντική

''Η Λέρος είναι μια μεγάλη καλοκαιρινή καρδιά που πάλλεται στον ρυθμό του συρτού δωδεκανησιακού χορού. Σε ένα από τα ταξίδια μας ο ζωγράφος Απόστολος Χαντζαράς μού έλεγε ότι σκορπίζεις πάνω στο τραπέζι δυο-τρία καπαρόφυλλα και το διανθίζεις με τη γεύση και το άρωμα του καλοκαιριού. Και τώρα το καινούργιο σκαρί του Γιάννη έλυσε τα σχοινιά του από την προκυμαία μπροστά στο Παντέλι και έβαλε πλώρη για το νησάκι της κάππαρης και των γλάρων, την Αγία Κυριακή. «Πότε θ' ανοίξουμε πανιά να κάτσω στο τεμόνι...», καθώς τραγουδούσε η Αιμιλία Χατζηδάκη ή «(...) και πώς ανθοβολά το νερό στο τιμόνι» όπως ονειρεύεται ο Γιώργος Σεφέρης..''

Wednesday, July 30, 2014

Οι 43 ωραιότερες αφίσες του ΕΟΤ, διαχρονικά Με πυρήνα, το έργο των Κάραμποττ- Κατζουράκη Πηγή: www.lifo.gr

Τι είναι αυτό που κάνει το παρελθόν τόσο γοητευτικό; Οι αφίσες του Ελληνικού Οργανισμού τουρισμού, μας βάζουν σε σκέψη. Η παλαιότερη απ' αυτές, ο Παρθενών, όπως τον αποτύπωσε ο φακός της Nelly's το 1929, μένει χωρίς συνέχεια. Είχαν προηγηθεί τουριστικές αφίσες από το χέρι του Κωνσταντίνου Μαλέα, αλλά στην ουσία η ελληνική τουριστική διαφήμιση ξεκινά μετά το τέλος της εθνικής περιπέτειας των ετών 1940-9. Ο Γιάννης Μόραλης σχεδιάζει το 1949 την αφίσα με το υδραίικο σπίτι, το τραπεζάκι του καφενείου και το πλοίο που μπαίνει, σηματοδοτώντας τη μετακίνηση του ενδιαφέροντος από την αρχαιοπρεπή θεματολογία στην ομορφιά του νησιωτικού τοπίου αλλά και στη γραφικότητα της καθημερινής ζωής. Ο Σπύρος Βασιλείου, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Γιώργος Μανουσάκης, ακόμη και ο Γιώργος Βακιρτζής (ο οποίος, αν και γνωστός για τις Πηγή: www.lifo.gr

Διαβάστε περισσότερα..

Ο μεγάλος κυρίαρχος στον κόσμο των βιβλίων ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

''Προ ολίγων ημερών, εμφανίστηκε στη σελίδα της Amazon μία νέα υπηρεσία που φαίνεται ότι δεν ήταν απολύτως έτοιμη η εταιρεία να λανσάρει. Ονομάζεται Kindle Unlimited και, όπως παρατήρησαν bloggers και λοιποί σχολιαστές, αποτελεί την επέκταση στον κλάδο του βιβλίου, στη λογική που έχει επικρατήσει στη μουσική, με υπηρεσίες όπως το Spotify και στις ταινίες με το Netflix. Πρόκειται για συνδρομητική υπηρεσία, που κοστολογείται στα 9,99 δολάρια τον μήνα και που παρέχει πρόσβαση «σε 600.000 τίτλους και χιλιάδες audio books σε οποιαδήποτε συσκευή».
Διαβάστε περισσότερα..

Tuesday, July 29, 2014

Κέδρος Juniperus phoenicea L. Άρκευθος η φοινικική

Το είδος είναι χαρακτηριστικό της μεσογειακής μακίας και εξαπλώνεται σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως, σε όλη τη Μεσογειακή Λεκάνη από την Αίγυπτο ως τη Βουλγαρία και από την Ιορδανία ως το Μαρόκο.

Μπορεί να φτάσει ως 8-10 μέτρα ύψος αλλά τα χαμηλά κλαδιά του, που αναπτύσσονται κάπως ασύμμετρα του δίνουν όψη μάλλον θάμνου παρά ορθόκορμου δέντρου.Αν κλαδευτεί κατάλληλα μπορεί να πάρει τη μορφή δέντρου ιδιαίτερα όμορφου, με πυκνή κωνική κόμη. Πρόκειται για αρχαίο είδος από τα πλέον ανθεκτικά στην ξηρασία και μπορεί να ευδοκιμήσει έως υψόμετρο 600μ..

PHOTOS OF THE WORD

https://docs.google.com/presentation/d/1-KjonNRnQ4dYDuQdRi5r8fqocSRUR4oGrNwfYLXhNGA/edit?usp=sharing

Monday, July 28, 2014

TECHNOLOGY

The Slides..

Το Δίλημμα του Παμφάγου Τι πρέπει να τρώμε ως είδος;Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Στο εξαιρετικό του βιβλίο ο Michael Pollan, με τίτλο “Το Δίλημμα του Παμφάγου” (The Omnivores’ Dilemma), θέτει το ερώτημα: “Τι πρέπει να τρώμε ως είδος;”.

Ενώ τα περισσότερα ζώα πρέπει να ακολουθήσουν μια πολύ συγκεκριμένη διατροφή, ο άνθρωπος ως παμφάγο, έχει δυνητικά άπειρες διατροφικές επιλογές. Το λιοντάρι μπορεί για παράδειγμα να φάει μόνο κρέας και η αντιλόπη μόνο γρασίδι. 
Ο άνθρωπος όμως μπορεί να καταναλώσει και πράγματα που είναι φτιαγμένα με τεχνητές χημικές διαδικασίες, περιέχουν ενισχυτικά γεύσεις, αρώματα, χρώματα, τοποθετούνται σε πολύχρωμα κουτιά και ονομάζονται τροφές χωρίς όμως να έχουν καμιά θρεπτική αξία..

Saturday, July 26, 2014

Ποντιακές συμβουλές για την οικονομία - οικονομικές ειδήσεις της ημέρας - Το Βήμα Online




''Είναι γνωστό το οικονομικό θαύμα, που δημιούργησε η ποντιακή αστική τάξη στην Τραπεζούντα, ιδιαίτερα μετά τις μεταρρυθμίσεις του Χάτι Χουμαγιούν. ( 1856).
Το εμπόριο και οι επιχειρήσεις, όπως και το τραπεζικό σύστημα,πέρασαν στα χέρια των Ελλήνων του Πόντου.
Το οικονομικό αυτό θαύμα ήταν αποτέλεσμα ενός αρχέγονου καταπληκτικού πολιτισμού, που προκαθόριζε τις οικονομικές και παραγωγικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα.
Μια πρόχειρη προσέγγιση στις παραδοσιακές αρχές και αξίες της οικονομικής αντίληψης μπορεί να αιτιολογήσει την οικονομική ευρωστία των κατά τα άλλα κατακτημένων ρωμιών.
Ας δούμε προσεκτικά, ποιες ήταν αυτές οι  αρχές,  που συνέβαλαν στην οικονομική καταξίωση των Ελλήνων. του Πόντου:
Στην κοινωνική ιεραρχία πρώτιστη θέση κατείχε ο εργατικός,o  παραγωγικός και όχι αυτός, που είχε πολιτικά και διοικητικά αξιώματα, δηλαδή αυτός, που μπορούσε να διατάζει.
Δωσ’  με το καματερόν κ’ έπαρ’ το διαταγωγόν..''  Συν'εχεια..
Ποντιακές συμβουλές για την οικονομία - οικονομικές ειδήσεις της ημέρας - Το Βήμα Online

EINSTEIN


Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: τοξικό χάπι ή κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη;

Friday, July 25, 2014

L'EUROPE EN DEUX IMAGES


A New Kind of Nude

BlackRock: Πρώτη σε επικινδυνότητα για χρεοκοπία η Ελλάδα

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως τοποθετεί η BlackRock την Ελλάδα με βάση την επικινδυνότητα για χρεοκοπία, σύμφωνα με νέα μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, με βάση του δείκτη κινδύνου που διαμορφώνεται βάση των δημοσιονομικών στοιχείων κάθε χώρας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα, υψηλότερα ακόμη και από την Αργεντινή, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τελευταία για μία ακόμη φορά με την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Thursday, July 24, 2014

''ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΗ'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επόμενη κρίση - και θα υπάρξει - δεν θα είναι
σαν την προηγούμενη και οφείλουμε να την προβλέψουμε και να την αποτρέψουμε».
Στάνλεϊ Φίσερ, αντιπρόεδρος FED

''Προ ολίγων ημερών, η Ισπανία έκανε πρώτη το επικίνδυνο βήμα. Φορολόγησε αναδρομικά για το 2014 το σύνολο των καταθέσεων στις ισπανικές τράπεζες. Με έναν ανεπαίσθητο συντελεστή 0,03%. Περιμένει να εισπράξει 400 εκατ. ώστε να μειώσει τις ανάγκες της σε δανεισμό και να μην ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο χρέους του 100%. Μια και συνεχίζει να δανείζεται, παρά τη λιτότητα που έχει αυτοβούλως επιβάλει, επιδιώκοντας να αποφύγει τον δανεισμό με τρόικα και προτιμώντας τις αγορές, όσο ακόμη την εμπιστεύονται. Ο Τύπος δεν έδωσε μεγάλη έκταση στην κίνηση της κυβέρνησης λόγω του χαμηλότατου συντελεστή που δεν προβλέπεται να προκαλέσει μαζική έξοδο των καταθετών (bankrun). Ωστόσο, κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι μια κίνηση δοκιμαστική, ώστε αργότερα να αυξήσει τον συντελεστή. Ηδη ξένοι που έχουν την κατοικία τους στην Ισπανία σκέφτονται να μεταφέρουν τις οικονομίες τους σε πιο ασφαλή βόρεια νερά..''

Παλαιστίνη-Ισραήλ : Το σύμπτωμα του δυτικού κόσμου;

''Προσπαθώντας να αντιμετωπίσω τη φρίκη στην Παλαιστίνη,προσπαθώντας,αν όχι να καταλάβω,τουλάχιστον κάπως να αντέξω.
Γιατί αυτοί οι δύο λαοί συνεχίζουν αυτό το μακάβριο έργο του αλληλοσκοτωμού;
Γιατί η Παλαιστίνη παραμένει μια ανοιχτή πληγή που αρνείται,δεν μπορεί να κλείσει;
Ανατρέχω στην ιστορία.Και,τόσα χρόνια μετά,μένω έκπληκτη.Τίποτα δεν ξέρω για την Παλαιστίνη.Τίποτα!Σπαράγματα μόνο πληροφοριών,εικόνων,”πολιτικά ορθών” θέσεων,γενικότητες,αοριστίες.
Τα ντοκυμαντέρ με βοηθάνε.Η εικόνα τελικά μου δίνει τη δυνατότητα να συνθέσω τα διάσπαρτα κομμάτια,να αγγίξω κάπως τη βαρβαρότητα της ιστορίας που έφτιαξε την Παλαιστίνη.
Και έχω ανάγλυφη μπροστά μου την ιστορία του δυτικού κόσμου τον τελευταίο αιώνα…''

ΦΙΛΙΠ ΚΕΡΡ ''ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ'' (ΚΕΔΡΟΣ)

Βερολίνο, 1943
Ο Μπέρνι Γκούντερ έχει εγκαταλείψει την Πολιτική Αστυνομία και εργάζεται στο γερμανικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου στο Βερολίνο. Στους κύκλους του Γραφείου αναφορές κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός ομαδικού τάφου στο δάσος του Κατίν, που βρίσκεται κοντά στο Σμολένσκ της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Ρωσίας• ένας λύκος, σκάβοντας το έδαφος στο δάσος, έχει ανασύρει ανθρώπινα υπολείμματα. Κανείς δεν ξέρει σε ποιον ανήκουν. Υπάρχουν υποψίες πως ο τάφος είναι γεμάτος με νεκρούς Πολωνούς στρατιώτες τους οποίους εκτέλεσαν οι Σοβιετικοί.
Για τον Γερμανό υπουργό Προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, η απόδειξη της ενοχής των Ρώσων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση της ενότητας των Συμμαχικών Δυνάμεων. Τι θα συμβεί όμως αν η αλήθεια είναι διαφορετική; Ο Μπέρνι Γκούντερ καλείται να βρει την άκρη του νήματος. Αντιμέτωπος με την ωμή πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται ότι η αλήθεια είναι άλλο ένα θύμα του πολέμου.
«Σαγηνευτικό… Ο Κερ κάνει τα πάντα να μοιάζουν εύκολα, από τη χρήση της Ιστορίας σε μια εμπνευσμένη και σύνθετη αστυνομική πλοκή έως τις ολοζώντανες περιγραφές της βαναυσότητας του πολέμου».
Publishers Weekly
Ποιος είναι ο Μπέρνι Γκούντερ;
Είναι σαρκαστικός, απότομος και κυνικός, με τραχύ χιούμορ και μια ιδιαίτερη αίσθηση περί δικαίου και αδίκου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι γνήσιος Βερολινέζος. Αλλά εν μέρει και στα βιώματά του. Πήρε μέρος στον Μεγάλο Πόλεμο και, όπως ο Χίτλερ, τιμήθηκε με τον Σιδηρούν Σταυρό. Δεύτερης τάξεως, βέβαια, αλλά, όπως αρέσκεται να λέει, «τα περισσότερα μετάλλια πρώτης τάξεως απονεμήθηκαν σε ανθρώπους που βρίσκονται στα νεκροταφεία». 

Wednesday, July 23, 2014

ΑΡΚΑΣ


Another Financial Crisis Is Inevitable, Promises The Fed Vice Chairman

“We need always be aware that the next crisis–and there will be one– will not be identical to the last one and that we need to be vigilant  in both trying to foresee it and seeking to prevent it,” Federal Reserve Board Vice Chairman Stanley Fischer said last week in a speech to the National  Bureau of Economic Research in Cambridge, Massachusetts. It was music to my ears to see that Fischer recommended a major new leg of Fed policy to concentrate on the financial stability and health of the financial markets. For too long the central bank has focused solely on  maximizing employment and minimizing  inflation..''

Tuesday, July 22, 2014

MENSA I.Q. TEST

Mensa is the organization accept only those who score in the 98th percentile on an IQ test.
This is the high quality and accurate iq test which similar to mensa iq test.
If you score higher than 132 SD 16, you will have a great opportunity to become a member of mensa.


1. This test includes 60 questions and it is scored automatically after 40 minutes.
2. Please DO NOT share or publish answers at any time with any other person.
3. If you find two logical answers to one question you should choose the simplest answer.
4. Wrong answers do not influence your result – so guess rather than omit a question!
5. Good luck!



Start test

''UNHAPPY EUROPE'' Irish Times

''Two years ago, economists were still taking bets on the probability of a euro zone break-up. Today the threat of a currency collapse has receded. The European Union may have seen its legitimacy wither, as evidenced in the recent elections, but somehow the euro currency has pulled through – just.
Unhappy Union: How the euro crisis – and Europe – can be fixed is a timely account of the financial crisis that shook Europe to its core.
Written by two Economist journalists, the book displays the publication’s trademark punchy style, balancing narrative and analysis to present an engaging account of the causes of the euro zone crisis, and its impact on the European project as a whole.
After a useful recap on how the EU developed, Unhappy Union delves into the history of the single currency to establish where things went wrong. It traces the roots of monetary union, from the establishment of the European Monetary System, in 1979, to the Maastricht Treaty, in 1992, showing how French fears of deutschmark domination following the reunification of Germany helped drive the project.
But the flaws of the single currency quickly became apparent. The chief culprit was the Stability and Growth Pact, the system of fiscal monitoring that underpinned the euro.
An initial German requirement that sanctions should be applied to countries that breached the rules was quietly abandoned, and by late 2003 even France and Germany had persuaded the European commission to loosen its targets..''

Monday, July 21, 2014

Υποχρεωτική «ζώνη ασφαλείας» στους τραπεζικούς κολοσσούς ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ


''Οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-9 εξακολουθούν να είναι αισθητές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, καθώς το ζήτημα της μεταρρύθμισης του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών έχει φύγει από τα πρωτοσέλιδα, το διεθνές τραπεζικό λόμπι έχει βρει την ευκαιρία να ασκήσει τη διόλου ευκαταφρόνητη επιρροή του ώστε να αμβλύνει την ισχύ των νέων κανόνων. Οι κανόνες αυτοί, που συνοψίζονται ως Βασιλεία ΙΙΙ και εφαρμόζονται σταδιακά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2019, είναι ζωτικής σημασίας ώστε μια τράπεζα να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών και άρα να μειώνεται η πιθανότητα να χρειαστεί κρατική διάσωση. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία υπολογισμού των στοιχείων ενεργητικού, τα οποία καθορίζουν το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που πρέπει να διατηρεί μια τράπεζα, προκύπτει από την παρακολούθηση της εφαρμογής των νέων κανόνων ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απολαμβάνουν υπερβολικά μεγάλη ευελιξία..''

Matteo Renzi

''Il a montré que l’on pouvait gagner contre les europhobes en assumant son réformisme de gauche et son fédéralisme européen. Ainsi, pour marquer le début de la présidence italienne de l’Union, mardi, Renzi a posté un plaidoyer fédéraliste que l’on n’est pas près de voir sous la plume du très frileux François Hollande : «Ne ressentez-vous pas un frisson à l’idée que nous pouvons réaliser ce rêve des Etats-Unis d’Europe, fait par cette génération qui, sur les décombres de l’après-guerre, amorça la création d’une nouvelle entité ?»

Pour le président du Conseil italien, la crise que l’Europe traverse est autant politique qu’économique, la logique comptable et austéritaire dans laquelle elle s’est enfermée l’ayant éloignée des peuples : «Si aujourd’hui l’Union faisait un selfie, quel visage verrait-on sur l’écran ? Celui de la fatigue, de la résignation, de l’ennui», a-t-il lancé, mercredi, devant le Parlement européen réuni à Strasbourg. «Il faut retrouver l’âme de l’Europe, le savoir-vivre-ensemble et pas seulement unir nos bureaucraties. Ça, l’Italie s’y connaît et elle n’a pas besoin de l’Europe», a-t-il plaisanté. Cette perte de sens est, selon celui qui n’était «même pas majeur au moment de Maastricht», largement responsable de la percée des europhobes. Et d’appeler les politiques à cesser «l’eurobashing» : «On a gagné [nos élections] en ne disant pas que nos problèmes viennent de l’Europe, mais de l’Italie elle-même.»..''
La suite a lire..

Vicious Fighting Sea Lions - Life in the Freezer - BBC

Sunday, July 20, 2014

Diana Damrau as Queen of the Night I [HQ]

Rough Cut, Venetian Kastro, Chora, Kythera

Ἡ Σταχομαζώχτρα (1889) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Μεγάλην ἐξέφρασεν ἔκπληξιν ἡ γειτόνισσα τὸ Ζερμπινιώ, ἰδοῦσα τῇ ἡμέρᾳ τῶν Χριστουγέννων τοῦ ἔτους 187… τὴν θεια-Ἀχτίτσα φοροῦσαν καινουργῆ μανδήλαν, καὶ τὸν Γέρο καὶ τὴν Πατρώνα μὲ καθαρὰ ὑποκαμισάκια καὶ μὲ νέα πέδιλα.
Τοῦτο δὲ διότι ἦτο γνωστότατον ὅτι ἡ θεια-Ἀχτίτσα εἶχεν ἰδεῖ τὴν προῖκα τῆς κόρης της πωλουμένην ἐπὶ δημοπρασίας πρὸς πληρωμὴν τῶν χρεῶν ἀναξίου γαμβροῦ, διότι ἦτο ἔρημος καὶ χήρα καὶ διότι ἀνέτρεφε τὰ δύο ὀρφανὰ ἔγγονά της μετερχομένη ποικίλα ἐπαγγέλματα. Ἦτο (ἂς εἶναι μοναχή της!) ἀπ᾽ ἐκείνας ποὺ δὲν ἔχουν στὸν ἥλιο μοῖρα. Ἡ γειτόνισσα τὸ Ζερμπινιὼ ᾤκτειρε τὰς στερήσεις τῆς γραίας καὶ τῶν δύο ὀρφανῶν, ἀλλὰ μήπως ἦτο καὶ αὐτὴ πλουσία, διὰ νὰ ἔλθῃ αὐτοῖς ἀρωγὸς καὶ παρήγορος;
Εὐτυχὴς ὁ μακαρίτης, ὁ μπαρμπα-Μιχαλιός, ὅστις προηγήθη εἰς τὸν τάφον τῆς συμβίας Ἀχτίτσας, χωρὶς νὰ ἴδῃ τὰ δεινὰ τὰ ἐπικείμενα αὐτῇ μετὰ τὸν θάνατόν του. Ἦτο καλῆς ψυχῆς, ἂς εἶχε ζωή! ὁ συχωρεμένος. Τὰ δύο παιδιά, «τὰ ἀδιαφόρετα*», ὁ Γεώργης καὶ ὁ Βασίλης, ἐπνίγησαν βυθισθείσης τῆς βρατσέρας των τὸν χειμῶνα τοῦ ἔτους 186… Ἡ βρατσέρα ἐκείνη ἀπωλέσθη αὔτανδρος, τί φρίκη, τί καημός! Τέτοια τρομάρα καμμιᾶς καλῆς χριστιανῆς νὰ μὴν τῆς μέλλῃ..''
Διαβάστε περισσότερα..

Saturday, July 19, 2014

Κατάδυση στη Χύτρα των Κυθήρων

Αφού κολυµπήσουµε και πιούµε τα κρασάκια µας, µε συνοδεία τον απαραίτητο µεζέ, είµαστε πανέτοιµοι να ξεκινήσουµε για την εξερεύνηση της Χύτρας και των… µυστικών που φυλά στα σπλάχνα της. Ο εντυπωσιακός κατακόρυφος βράχος έχει ύψος 180 µέτρα, µήκος 1 χλµ. και απέχει 3 ναυτικά µίλια από το Καψάλι. Αναδύεται µέσα από σύννεφα, όµοια µε καπνούς που παιχνιδίζουν µε το φως του ήλιου, και προσδίδουν στο νησί µια ατµόσφαιρα µυστηριακή. Αυτοί οι χαρακτηριστικοί υδρατµοί που µαζεύει το νησάκι τριγύρω του είναι, φυσικά, υπεύθυνοι για την πρωτότυπη ονοµασία του. Επιπλέον, όπως θα µας εξηγήσει ο Σπύρος, οι υδρατµοί έχουν και πρακτική σηµασία, καθώς αποτελούν για τους ντόπιους προάγγελο του καιρού που θα ακολουθήσει. Κι ενώ, απ’ ό,τι φαίνεται, ο νοτιάς δεν θα είναι µε το µέρος µας, εµείς ξεκινάµε ακάθεκτοι την εκδροµή µας στο νησάκι.

Attenborough in high quality - Fully Grown Python eating a Deer - BBC Earth

Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία στο γ' τρίμηνο

Η Saxo Bank προβλέπει ένα σχετικά θετικό γ' τρίμηνο, παραμένοντας αισιόδοξη ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, παρά το δύσκολο α' τρίμηνο (-2,8%) που προκάλεσαν, κατά κύριο λόγο, οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Εκτιμά, επίσης, ότι οι μετοχές θα προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα, ενώ προβλέπει ότι τυχόν περαιτέρω αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου θα είναι μάλλον περιορισμένη. Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί, όσο ολοκληρώνεται ο τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ξεφεύγοντας από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τέλος, η τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά εντός συγκεκριμένου εύρους.''

Friday, July 18, 2014

Αγριαγκινάρα Cynara cornigera Lindl.

''Το πολυετές αυτό φυτό είναι μακρινός συγγενής της ήμερης αγκινάρας (Cynara scolymus L.) και εξαπλώνεται σε αυτοφυή κατάσταση σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, Αίγυπτο, Λιβύη, Τουρκία, Κύπρο και στη νότια Ελλάδα. Προτιμά τις ηλιόλουστες πετρώδεις τοποθεσίες και φρυγανότοπους. Αναπτύσσεται καλά σε χαμηλό υψόμετρο σε παραθαλάσσιες περιοχές αν και μπορεί να ευδοκιμήσει ως τα 800 μέτρα.


Στα Κύθηρα βρίσκουμε τις αγριαγκινάρες σχεδόν παντού και ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά όπου υπάρχει και περιοχή με το όνομα Αγκινάρα. Σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια του νησιού τις λένε κακάρες και τις μαγειρεύουν κοκκινιστές ή φρικασέ με αρνάκι. Θεωρούνται εκλεκτός και περιζήτητος μεζές και σίγουρα αξίζει τον κόπο να τις μαζέψεις και να τις καθαρίσεις!!!''

Juncker: veteran EU insider

''Jean-Claude Juncker, approved by the European Parliament Tuesday to head the European Commission, is a veteran EU insider versed in the art of getting things done in the labyrinth of the bloc.
Riding out fierce last-ditch British opposition, Juncker won overwhelming support from EU leaders at a summit in June and was in confident mood addressing MEPs Tuesday, fending off brickbats from British and French eurosceptics with ease and his trademark dry humour.
Needing a minimum 376 votes out of the 751 MEPs, Juncker won approval with 422, backed by his own centre-right European People's Party and the centre-left Socialists, the two largest groups in parliament.
Juncker, the son of a metal worker, led tiny Luxembourg for 19 years to make him the longest serving EU leader..''

Αναστήλωση προβληματικών τραπεζών

Thursday, July 17, 2014

Ο ''ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΔΑΣ''

 Σήμερα στις 6 το πρωί απέπλευσε από το Καψάλι η σχεδία "Μελίνδα" για ένα ταξίδι 20 ωρών, με προορισμό τη Γαύδο και ενδιάμεσους σταθμούς τα Αντικύθηρα και τα Χανιά.

An FBI researcher goes rogue to crack a case in James Patterson's 'Invisible'

''James Patterson returns with a standalone thriller about an intrepid FBI researcher struggling to piece together a string of insidious crimes that only she sees are deviously connected. Here's an excerpt.
I spend the morning like I’ve spent every morning the last several months, sitting in my office (also known as my mother’s second bedroom), combing through research and data. Because I’m on suspension, I don’t have access to NIBRS—the National Incident-Based Reporting System. But NIBRS is useless to me, anyway; it only collects information on fires classified as arson. If they’re deemed accidental, or even “suspicious” in origin, they never make it to NIBRS. And my guy is making the fires look accidental.
Which means he’s staying totally off the radar. The locals aren’t reporting these fires to the Feds, and they aren’t talking to each other..''

US and EU trade talks to resume By Andrew Walker

Officials from the European Union and the US will spend this week in Brussels trying to make progress negotiating a controversial trade deal.
The Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) aims to stimulate commerce by reducing barriers such as tariffs and differences in regulation.
Critics say the agenda is driven by international business and will be bad for European and American citizens.
It is a little over a year since the talks were launched at a G8 summit..''

Wednesday, July 16, 2014

Αλέκος Παπαδόπουλος: Προσκλητήριο για νέο ξεκίνημα

''Να δούμε κι επιτέλους να πούμε την αλήθεια: Για την Ελλάδα και τους Ελληνες, ο χρόνος έχει προ πολλού εξαντληθεί. Ο,τι απομένει και ό,τι αρθρώνεται από το πολιτικό σύστημα δεν είναι πλέον παρά παραπαίοντες λόγοι, ως εύγλωττοι καταθλιπτικοί δείκτες εγγενούς ανεπάρκειας ποικίλων «παραγόντων», οι οποίοι, αυτοπεριδινούμενοι, απλώς αναμηρυκάζουν εαυτούς. Επιτείνοντας τη σύγχυση, μοχλεύοντας πάθη, οξύνοντας διαγκωνισμούς κι επιλιπαίνοντας αποσαθρωτικά σύνδρομα. Διχαστικά, με ολεθρίως εμφυλιοπολεμικές δυναμικές. Προπαντός όμως ανίκανοι να επιχειρήσουν υπερβάσεις και να διαμορφώσουν νέες προοπτικές.

Εάν δεν θέλουμε να εμπαίζουμε αυτοεμπαιζόμενοι, τελικά η βάναυση χρεοκοπία που βιώνουμε ως χώρα και ως πολίτες δεν είναι μονοδιάστατη. Και δεν προσδιορίζεται απλώς με όρους οικονομικής κατολισθήσεως. Αυτή δεν είναι, τελικά, παρά το παράγωγο παρακμιακό σύμπτωμα. Η πραγματική χρεοκοπία είχε συντελεσθεί πολύ πριν, σαν κακοήθης και υπό μετάστασιν νεοπλασία που αποσάθρωσε τους εθνικούς νευρώνες. Που είναι, βέβαια, πρώτα από όλα, οι θεσμοί. Αλλά και οι διαδικασίες. Και οι κανόνες. Και το πολιτικό ήθος. Και προπαντός, η σταθερή προσήλωση σε αυτονόητες αρχές, που οριοθετούν και διασφαλίζουν επαρκή, παραγωγική και ανθρώπινη διαχείριση του πολιτειακού γίγνεσθαι. Σε όλο του το φάσμα: Δημοκρατία, παραγωγικότητα, παιδεία, κοινωνική συνοχή, εθνική κυριαρχία..''

PAL-V flying car introduction

On the Agenda: the U-turn back to Strasbourg

Tuesday, July 15, 2014

''Η μαύρη πεταλούδα της διάλυσης'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Και τι πετάνε ξάφνου οι μαύρες πεταλούδες του Γενάρη / του '44 τριγύρω;»
Αντολφ Εντλερ, «Ελεγεία»

''Τρία κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν, αυτή και την επόμενη χρονιά, αποσχιστικές κινήσεις. Και τρεις χώρες εκτός ΕΕ μάχονται για την προσεχή ένταξή τους στην ενιαία αγορά. Τα τρία βασίλεια, Βρετανία, Βέλγιο και Ισπανία, είναι αντιμέτωπα με την επιθυμία απόσχισης της Σκωτίας, της Φλάνδρας και της Καταλωνίας. Στη Σκωτία έχει προγραμματιστεί δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο. Ηδη εξελίσσεται η καμπάνια και των δύο παρατάξεων του δημοψηφίσματος. Οι οικονομικές δυνάμεις, οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και ο Τύπος προβάλλουν την οικονομική εξασθένηση, τόσο για την Αγγλία όσο και για τη Σκωτία, που θα προκαλέσει η θετική ψήφος για την έξοδο.
Οι αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι η άμεση ένταξη της Σκωτίας αυτόνομα στην ΕΕ (με τα πετρέλαια που δικαιούται) δεν θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία της χώρας των βουνών. Επιπλέον, δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ που έχει ξεκινήσει ο Κάμερον. Και που, ώς τώρα, δείχνει να υποστηρίζει η πλειονότητα των βρετανών ψηφοφόρων. Πλην Σκωτίας.
Την ημέρα που στην Ευρωβουλή οι ευρωσκεπτικιστές ανέβαζαν θεαματικά τα ποσοστά τους, στο Βέλγιο ψήφιζαν και για τη Βουλή τους. Σε επίπεδο κεντρικό αλλά και στα ομόσπονδα κρατίδια. Το αποσχιστικό κόμμα της Φλάνδρας ήρθε για πρώτη φορά πρώτο σε εθνικό επίπεδο και μπλοκάρει τον σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης. Αλλά αυτοί θεωρούν δεδομένο ότι θα παραμείνουν στην ΕΕ, δεν θέλουν όμως να συνυπάρχουν με τους γαλλόφωνους..''

Scottish independence Don’t leave us this way

BRITAIN does not feel like a nation on the verge of cracking up. Many have clutched patriotic flags and wept this summer—but most of them were fans of the England football team, distressed by its rapid exit from the World Cup, not activists demonstrating for and against the break-up of their country. Yet a 307-year-old union, which once ruled a third of humanity and still serves as a role-model to many, could be on the verge of dissolution, because the people of Scotland will vote on independence in a referendum on September 18th.
Opinion polls suggest the Scots will decide against leaving, but it is the nationalists who have fire in their bellies, and Alex Salmond, the leader of the Scottish National Party (SNP), is a strong finisher (see article). Even a narrow victory for the status quo would be the biggest blow to the United Kingdom since 1922, when the Irish Free State was born. The campaign has been a bad-tempered one, marked by growing Scottish anger at English complacency and indifference while English resentment of Scottish whingeing and freeloading has risen: only a strong vote for the union will bury this issue...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ Ο πορτογαλικός ιός είναι ο όνυχας ενός λέοντα

Αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία είναι γνωστό. Ο πορτογαλικός όμιλος Espirito Santo International, που κατέχει 25% στην τράπεζα Banco Espirito Santo, μία από τις μεγαλύτερες πορτογαλικές αλλά όχι μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τράπεζα με 43 δισ. ευρώ ενεργητικό, καθυστέρησε να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμο χρέος που είχε πουλήσει σε πελάτες του. Παρότι η Banco Espirito Santo διευκρίνισε ότι αυτή η καθυστέρηση δεν αφορά και δεν επηρεάζει τους δικούς της πελάτες, ο φόβος εξαπλώθηκε αστραπιαία. Την Τετάρτη, οι μετοχές του ομίλου έκαναν βουτιά. Την Πέμπτη (όταν η Ελλάδα επέμεινε να βγει στις αγορές για 3 δισ. ευρώ...) ο πανικός επεκτάθηκε σε όλες τις αγορές. Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών όλων των εταιρειών του ομίλου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε χαμηλό 7μήνου. Ανεστάλη η διαπραγμάτευση αρκετών ιταλικών τραπεζών. Η Banco Popular Espanol ανέστειλε την έκδοση ομολόγου CoCo για 500 εκατ. ευρώ. Πτώση στα ευρωπαϊκά και, μαζί, στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Τα κεφάλαια έφευγαν πανικόβλητα από μετοχές και ομόλογα, έσπευδαν να βρουν καταφύγιο στον χρυσό (που έφτασε στο υψηλό τεσσάρων μηνών) και στο γιεν.

Monday, July 14, 2014

Ιαπωνικό κουκλοθέατρο στη Λευκάδα:η γυναίκα του χιονιου

''Η παράδοξη αλλά και συγκινητική σχέση της Λευκάδας με την Ιαπωνία,μέσω Λευκάδιου Χερν, συνεχίζεται…Διήμερο συμπόσιο με θέμα “Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν”,εγκαίνια μουσείου αφιερωμένο στον Ελληνοϊρλανδό συγγραφέα,που γεννήθηκε στη Λευκάδα,τελετές του τσαγιού,κουκλοθέατρο και άλλα.
Στη βραδιά κουκλοθέατρου είδαμε την ιστορία της Γιούκι Οννά,της γυναίκας του χιονιού.Η Γιούκι Οννά εμφανίζεται τις νύχτες που χιονίζει στους άτυχους ταξιδιώτες που έχουν παγιδευτεί στη χιονοθύελλα.Φυσάει πάνω τους την παγωμένη της ανάσα οδηγώντας τους στον θάνατο,ενώ η ίδια μεταμορφώνεται σε ομίχλη και εξαφανίζεται..''

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ..

The Slides..

Kythera & Antikythera - Athens Attica Islands

Sunday, July 13, 2014

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

The photos..

Enrico Caruso - Musica Proibita. Digitally remastered.

Φριτς Μπέργκερ: Στην προηγούμενη ζωή μου ίσως ήμουν από τη Λευκάδα

''Σκοπός της παρουσίας μας εδώ ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στα χωριά. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κάτσουμε σε ένα χωριό, να δούμε τις ανάγκες που έχει ο κόσμος και αναλόγως μετά να πράξουμε. Στην αρχή μείναμε στον Άγιο Πέτρο και μετά εγκατασταθήκαμε στο Νικολή. Είχαμε κάποια χρήματα από την οργάνωση, τα οποία αξιοποιήσαμε για να ξεκινήσουμε εργασίες αγροτικές αλλά και υποδομών. Ας πούμε φτιάξαμε δεξαμενές για να μαζεύεται το νερό και να μπορούμε να ποτίζουμε τις καλλιέργειες. Έπειτα βοηθήσαμε να φυτέψουν ελιές. Υπήρχαν μόνο λίγες στα χωριά και μαζί με τη γεωργική υπηρεσία που είχε τα γραφεία της εδώ κοντά φέραμε από το φυτώριο κεντρομάδες, μικρές ελιές. Εμείς βάλαμε τα λεφτά για να αγοραστούν τότε οι ελιές και κάποια στιγμή μας τα έδωσε πίσω η γεωργική υπηρεσία.''


Saturday, July 12, 2014

LE PANTHEON DES COMEDIENS DISPARUS

The Slides..

A Scary Warning From Portugal About Europe's Doom-Loop Risk

Why would financial problems at a little-known Portuguese bank send a shudder through markets worldwide? It happened today, as equity markets slumped sharply after the parent company of Lisbon-based Banco Espírito Santo missed payments on its short-term debt.
What’s spooking investors is the risk of a doom loop. That’s a vicious cycle in which weakened banks lean on governments for support, draining the public finances, which in turn drag the banks down with them. It was the fear that overshadowed all others during the worst days of Europe’s debt crisis. And despite the progress made in easing that crisis, ”policymakers have done little to weaken the doom loop between banks and sovereigns in the euro zone’s periphery,” says Jennifer McKeown, senior European economist at Capital Economics in London.

Attenborough Meets a Pangolin - Zoo Quest for a Dragon - BBC

Friday, July 11, 2014

EINSTEIN-CHAPLIN


Δείτε την «καλύτερη οφθαλμαπάτη της χρονιάς»

Η κινούμενη βερσιόν μιας κλασικής οφθαλμαπάτης του 19ου αιώνα είναι ο νικητής του διαγωνισμού «Καλύτερη Οφθαλμαπάτη της Χρονιάς 2014».
Στο κλασικό τρικ που επινόησε ο γερμανός ψυχολόγος Χέρμαν Έμπινγκχαους (1850-1909), ένας κύκλος που περιβάλλεται από μεγάλους κύκλους φαίνεται μικρότερος από έναν ίδιο κύκλο που περιβάλλεται από μικρούς κύκλους.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231333282

Όλη η γη σε μία χώρα ..

Add caption

Thursday, July 10, 2014

IN THE YEAR 1931

The Slides..

ΠΗΤΕΡ ΤΕΜΠΛ ''ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΛΕΜΕΝΗ ΜΕΡΑ'' (ΤΟΠΟΣ)

''Πέντε άνθρωποι κείτονται νεκροί στο πάτωμα μιας οχυρωμένης έπαυλης στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο μόνος επιζών κρατάει στα χέρια του τη θανατική του καταδίκη…
Ο Κον Νίμαντ είναι πρώην μισθοφόρος, δουλειά του είναι να επιβιώνει. Ο Τζον Άνσελμ είναι πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δουλειά του είναι η πληροφορία. Η Κάρολαϊν Ουίσαρτ είναι δημοσιογράφος, δουλειά της είναι η ερωτική ζωή των πολιτικών. Οι ζωές τους διασταυρώνονται όταν ο Νίμαντ, που εργάζεται σε μια εταιρεία σεκιούριτι, γίνεται τυχαία κάτοχος μιας φοβερής πληροφορίας που μπορεί να καταστρέψει ζωές και να ανατρέψει κυβερνήσεις. Άνθρωποι που ποτέ δεν συνάντησε, καταδιώκουν τον Νίμαντ, από το Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι το Λονδίνο και το Αμβούργο, για να του αποσπάσουν μια βιντεοταινία που είναι τόσο σημαντική ώστε να ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Και ο Άνσελμ, που έχει παραιτηθεί από τη ζωή και διαχειρίζεται παθητικά πληροφορίες σε μια εταιρεία παρακολουθήσεων, διαισθάνεται ότι πρέπει να αντιδράσει όταν οι πληροφορίες που έχει στα χέρια του σκοτώνουν…''
 Διαβάστε περισσότερα..

Wednesday, July 9, 2014

Ερευνούν και για δεύτερο ναυάγιο στα Αντικύθηρα

«Ξέρετε, αισθάνομαι τέτοιο ενθουσιασμό, που συχνά πετάγομαι μέσα στον ύπνο μου και σκέφτομαι το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τι μπορεί να κρύβεται στον θαλάσσιο πυθμένα... Και κάτι ακόμα: αν σε ένα μόνο βυθισμένο πλοίο που καταφέραμε να εντοπίσουμε στον βυθό υπήρχαν τέτοια θαυμαστά ευρήματα, φανταστείτε στα εκατοντάδες χιλιάδες αρχαία κουφάρια που είναι στα νερά της Μεσογείου τι θα μπορούσαμε να βρούμε! Και πόσο θα άλλαζαν οι ανακαλύψεις αυτές τη γνώση μας για τον αρχαίο κόσμο και κυρίως για τον ελληνικό πολιτισμό».
Ο Μπρένταν Φόλεϊ είναι ο επικεφαλής, από την πλευρά των Αμερικανών, των νέων υποθαλάσσιων ερευνών που θα γίνουν στο μικρό νησί ανάμεσα στα Κύθηρα και τις ακτές της Κρήτης, το οποίο έγινε γνωστό ώς τα πέρατα του κόσμου χάρις στον περίφημο μηχανισμό. Με εντυπωσιακή σωματοδομή και ωραία χαρακτηριστικά προσώπου, θα μπορούσε να είχε γίνει ηθοποιός αν δεν είχε τόσο μεγάλη αγάπη στην αρχαιολογία, τις καταδύσεις και την τεχνολογία. Προικισμένος με βαθιές γνώσεις και στους τρεις τομείς, ο επιστήμονας του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης βρέθηκε για πολλοστή φορά στη χώρα μας, για τη λήξη της λαμπρής έκθεσης για το ναυάγιο και τον μηχανισμό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), πριν από μερικές ημέρες. Και μίλησε στην «Κ» για την επικείμενη επιχείρηση, που θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου στον τόπο όπου βρέθηκε το ρωμαϊκό σκαρί..''

Το μέλλον της Ευρώπης και η Ελληνική προεδρία - γνώμες - Το Βήμα Online

 Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με χαμηλό προϋπολογισμό αλλά δεν ήταν μια Προεδρία χαμηλών προσδοκιών και αποτελεσμάτων. Αντίθετα, επιτεύχθηκαν περισσότερες από 65 συμφωνίες, πολλές από αυτές σε ζωτικούς τομείς, που επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών και που είναι δύσκολο να συνοψιστούν όλες στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου. Και μόνον ο μεγάλος αριθμός επισκέψεων Επιτρόπων και Γενικών Διευθυντών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (περισσότερες από 80 και 30 αντίστοιχα) αλλά και άλλων Οργάνων της ΕΕ, όπως οι Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια (COSAC), η Επιτροπή των Περιφερειών και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ, δείχνουν την έντονη δραστηριότητα και τις διεργασίες που έγιναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το ελληνικό εξάμηνο. Επιπλέον, η επιλογή του συγκρατημένου κόστους είχε υψηλό συμβολισμό για τη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία υλοποιεί η Ελλάδα, αλλά αποτέλεσε και ένα γενικότερο παράδειγμα χρηστής διαχείρισης των δημοσίων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ήταν κάτι που προσέλαβαν ιδιαίτερα θετικά οι εταίροι μας, ιδίως γιατί συνοδεύτηκε από σημαντικά αποτελέσματα επί της ουσίας.
Το μέλλον της Ευρώπης και η Ελληνική προεδρία - γνώμες - Το Βήμα Online

Tuesday, July 8, 2014

ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

The Slides..

Η Αργεντινή πολεμά με τους «γύπες» των αγορών ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

''Η νέα κρίση της Αργεντινής, όπως και το PSI της Ελλάδας το 2012, έχουν αναθερμάνει τη συζήτηση για έναν επίσημο μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, για να αποφευχθούν μακροσκελείς νομικές αντιπαραθέσεις που δεν επιτρέπουν σε υπερχρεωμένες χώρες να κάνουν μια νέα αρχή. Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ενώ η Αργεντινή πλησίαζε την άβυσσο της χρεοκοπίας, η Αν Κρούγκερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προωθούσε ενεργά την ιδέα.
Η συζήτηση αυτή δεν προχώρησε, κυρίως λόγω πιέσεων του τραπεζικού λόμπι στην κυβέρνηση Μπους. Στην Ευρωζώνη, ωστόσο, μετά το ελληνικό δράμα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ξανά ενδιαφέρουσες προτάσεις για έναν τέτοιο μηχανισμό, με πιο ολοκληρωμένη αυτή τριών Γερμανών οικονομολόγων του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στο Μάνχαϊμ (Κλέμενς Φουστ, Φρίντριχ Χάινεμαν, Κρίστοφ Σρέντερ, «A viable insolvency procedure for sovereigns in the euro area», Μάιος 2014)..''

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ Η αποδυνάμωση των θεσμών κυοφορεί μια «στιγμή Μίνσκι»

Η ποιότητα των θεσμών και της διακυβέρνησης επιδεινώνεται εν μέσω κρίσης, τότε, όταν είναι επιτακτικότερα αναγκαία. Με άμεσα αρνητικές συνέπειες και μακροπρόθεσμα δυσοίωνες επιπτώσεις.
Προ ημερών, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. μια μελέτη που πραγματεύεται το θέμα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (The Puzzle of the Missing Greek Exports). Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ των κρίσιμων παραγόντων που προσδιορίζουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα μιας χώρας, είναι το κράτος δικαίου, η ασφάλεια των συμφωνιών που συνάπτονται, η διαφάνεια ρυθμιστικού πλαισίου και διοικητικών διαδικασιών για σύσταση-λειτουργία μιας επιχείρησης, η πάταξη της διαφθοράς. Με δυο λόγια, κρίσιμος παράγοντας είναι η ισχύς των θεσμών. Αν καλυπτόταν το θεσμικό έλλειμμα, καταλήγει η μελέτη, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας θα έκλεινε κατά 54 έως 78%..''

Monday, July 7, 2014

ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ''ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ''






''ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΔΥΣΕΥΡΕΤΩΝ ΑΞΙΩΝ''. Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ''ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ'' ΤΟΥ Γ.ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

''Ενατη συλλογή του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ο «Νοέμβριος» έρχεται να προσθέσει 33 μικρά πεζά στο διηγηματογραφικό έργο του Βορειοελλαδίτη πεζογράφου, ανεβάζοντας την παραγωγή του στα 177 διηγήματα μέσα σε είκοσι πέντε χρόνια. Γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο τα περισσότερα, αντλούν το υλικό τους απ’ το ίδιο βιωματικό υπόστρωμα που τροφοδοτεί ολόκληρο το έργο του: από ένα ισχυρότατο εγώ που παρακολουθεί ό,τι το περιβάλλει, συνδέει διαρκώς όσα συμβαίνουν γύρω του με όσα διαθέτει μέσα του, τα ζυμώνει στο εργαστήρι του και μας τα αντιχαρίζει. Ιχνογραφεί έτσι τη φύση και την πόλη, τα έμψυχα και τα άψυχα, τα κινητά και τα ακίνητα, με ιδιαίτερη έμφαση στον άνθρωπο, στις μηχανές και στα ζώα. Και μέσα από την έντεχνη αναπαράσταση του κόσμου και του διάκοσμου αποκαλύπτει την έντονη συγκίνησή του..''

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Σ.ΧΑΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ

Sunday, July 6, 2014

Εγκαίνια Ιστορικού κέντρου Λευκάδιου Χερν 4/7/2014




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εγκαίνια Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν στη Λευκάδα

''ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ''

Eleni Harou added 4 new photos.
7 hrs · Edited ·
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Μην πεις "δεν υπάρχουνε Κύθηρα..."
Ο ήλιος χρυσωτός διπλοφέγγαρος
κι ο φέγγαρος, ένας φέγγαρος-ήλιος.
Φως, όλο φως, αρμονία και φως,
έρωτας φως κι αρμονία.
Δεν είν' όνειρο. Λίγο πιο πέρ' από τον κάβο.....
(Πάνος Φύλλης)

Eleni Harou's photo.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664963703592713&

Brahms Sonata 3 III Kavakos Pace

Thursday, July 3, 2014

Grèce - Entretien avec Jean Quatremer

Entretien avec le journaliste Jean Quatremer, correspondant permanent de Libération auprès des institutions européennes et auteur du documentaire "Grèce année zéro" pour commenter l'actualité de l'Europe et de la Grèce en particulier.


Georges Simenon:'' Ο γάτος'' Αντώνης Γκόλτσος

Georges Simenon (1903-1989)
Ο γάτος
(Εκδόσεις ΑΓΡΑ-2010 / Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ)
Le chat (1966)
Σκεπτόμουν τις προάλλες, πως, αν επιθυμούσε κάποιος να εξοντώσει τον Simenon-συγγραφέα, θα έπρεπε να τον είχε εγκαταστήσει σε ένα Ελληνικό νησί. Καλοκαίρι, κατά προτίμηση.
Θα εισήγαγε, έτσι, μία καινοτόμο  ασθένεια (όσο και θανατηφόρο,  για τον μεγάλο Βέλγο) που θα άκουγε στο όνομα “υπερφωτισμός”.
Αλλά, ας το αφήσουμε αυτό για αργότερα και ας καταπιαστούμε με την ένσταση (που τη βλέπω να έρχεται):
Τι δουλειά έχει “Ο γάτος”, σε μία Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας; Πού είναι το έγκλημα, πού είναι η δίωξη, η ομολογία, η τιμωρία; Πού είναι το κίνητρο;
Πώς απαντάει κανείς;
Δηλαδή, η δηλητηρίαση δεν συνιστά δολοφονία; Ενός γάτου, εν προκειμένω;Ο θανάσιμος ακρωτηριασμός δεν συνιστά δολοφονία; Ενός παπαγάλου, έστω;
Και δεν συνιστά επαρκή τιμωρία, η συνεχιζόμενη συγκατοίκηση με τον δολοφόνο;Θα μου πείτε, εδώ έχουμε την τιμωρία του κυρίου και της κυρίας των θυμάτων. Ναι, αλλά όταν οι δολοφόνοι, ο κύριος και η κυρία,  λειτουργούν χιαστί; Όταν θύματα, αλλά και θύτες, είναι οι ίδιοι;

Και έπειτα, το κίνητρο:http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=32601

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑ. ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΓΛΩΣΣΑ

https://plus.google.com/photos/111488231630352311985/albums/6030990367645266849



Wednesday, July 2, 2014

Η επιστροφή της πολιτικής της σύγκρουσης Τάσος Γιαννίτσης,

''Τ​​ο σκηνικό που στήνεται με τις συνεχείς ακυρώσεις αποφάσεων που αφορούν μισθούς και συντάξεις διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στο όνομα κάποιας υποθετικής αποκατάστασης κοινωνικών αδικιών ή κάποιας υποθετικής ανατροπής αντιλαϊκών μέτρων αποτελεί μια στυγνή επίδειξη δύναμης της πολιτικής και άλλων τμημάτων της ελίτ της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στις έννοιες της αλληλεγγύης και της ισονομίας και απέναντι σε εκατομμύρια ανέργους, φτωχούς ή τσακισμένους της ίδιας της πολιτικής.
Όπως σε πολλά άλλα ζητήματα, χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα η επίκληση μιας αδύναμης κοινωνικής ομάδας για να δικαιολογηθεί και να στοιχηθεί πίσω της μια προκλητικά προνομιακή μεταχείριση κοινωνικών ομάδων με μηδενική ή δυσανάλογα μικρή συμμετοχή στην αδυσώπητη ανατροπή που υπέστησαν εκατομμύρια πολίτες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων..''

L'Union se fédéralise, le Royaume-Uni désuni

14 06 25 UK B vertical
''Après la crise de la zone euro (2010-2013), la sortie programmée de la Grande-Bretagne de l’Union sera le prochain dossier qui donnera de sérieux maux de tête aux dirigeants européens. Car la désignation du conservateur luxembourgeois Jean-Claude Juncker à la présidence de la Commission, hier à Bruxelles, par le Conseil européen des chefs d’État et de gouvernement, marque à la fois un pas supplémentaire vers la fédéralisation de l’Union, mais aussi « le début de la fin de l'appartenance britannique à l'UE », comme le pronostique le quotidien des affaires britanniques, le Financial Times..''

THE BEST BIRDSONGS ''Bellbirds''



Bellbirds by Listening Earth