Monday, August 3, 2015

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

''Αρχίζεις να κερδίζεις την πρώτη μέρα που σταματάς να χάνεις. Εβραϊκή παροιμία (Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 21 Ιουλίου 2015 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-208)
Μια από τις πολλές παροιμίες που μου έλεγε ο μακαρίτης ο θείος μου. Δεν έπαιρνε τα γράμματα παρόλο που είχε την τιμή να φοιτήσει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι τον έβαλαν κοντά στο θείο του, τον ξυλουργό, που είχε γλυτώσει από τα τάγματα εργασίας των Νεότουρκων επειδή ήταν καλός τεχνίτης και τον χρησιμοποιούσαν οι τούρκοι αξιωματικοί για εργασίες στα στρατόπεδα αλλά και στα σπίτια τους.

Έγινε τέλειος τεχνίτης. Τόσο που τον ξεχώρισε ένα επίλεκτο μέλος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας που του ανέθεσε να κατασκευάσει το ξύλινο τέμπλο της νέας συναγωγής. «Ξέρεις πόσα πράγματα έμαθα από τους εβραίους», μου έλεγε συχνά. Και μας διηγιόταν πραγματικές ιστορίες και ανέκδοτα από τη ζωή στην Πόλη, από τις επαφές του με όλες τις φυλές της γης που συγκατοικούσαν στην πάλε ποτέ ξεπεσμένη Βασιλεύουσα..''. 

No comments:

Post a Comment