Thursday, October 22, 2015

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ''ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ''

Όταν η καλή φίλη Γεωργία, βιβλιοπώλης στα Χανιά, μου συνέστησε το συγκεκριμένο βιβλίο, ως μία χαριτωμένη, ευφυή και διασκεδαστική άσκηση, με έντονα  στοιχεία παρωδίας και αυτοσαρκασμού, σχετικά με το έργο της μεγάλης Άγκαθα Κρίστι, δεν μπορούσα να προβλέψω ότι, σε μια δεύτερη πιο εμβριθή προσέγγιση, το μυθιστόρημα αυτό θα εμπεριείχε τέτοιο βαθμό δυσκολίας, ώστε να καταλήγει τελικά σε μία σπουδή ή σε ένα δοκίμιο, για τη συγγραφή έργων αστυνομικής λογοτεχνίας.
 Ο μύθος, υπεραπλουστευμένα: Ο για λόγους υγείας πρόωρα συνταξιοδοτημένος επιθεωρητής της αστυνομίας Ασίλ Ντυνό, καλείται να συνδράμει την αστυνομία και να διενεργήσει έρευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ και του εραστή της, Στεφάν Ροζέ. Βασικός, αν όχι μοναδικός ύποπτος, για την εξαφάνιση των δύο εραστών, ο καθηγητής Κλωντ Μπρυνέ, σύζυγος και μοναδικός κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας της Εμιλί, διάσημος νευρολόγος και αλαζόνας, στο έπακρο.
 Ο τέως επιθεωρητής της αστυνομίας έχει να επιδείξει εξαιρετικό έργο καθόσον έχει διαλευκάνει όλες τις υποθέσεις που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα. Όμως, η νέα του αποστολή θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη. Ο Ντυνό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (που αποτελεί και το “κλειδί” του μυθιστορήματος), καθόσον πάσχει από προχωρητική αμνησία, από τότε που, στην προσπάθειά του να ανασύρει από το ράφι μία ανθολογία αστυνομικού μυθιστορήματος, η βιβλιοθήκη έπεσε στο κεφάλι του! Σαν αποτέλεσμα του ατυχήματος αυτού διατηρεί τις γνώσεις και θυμάται τις εμπειρίες της μέχρι τότε ζωής του, αλλά αδυνατεί να θυμηθεί οτιδήποτε διαδραματίστηκε την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Αυτό τον αναγκάζει να κρατά σημειώσεις σε ένα τετράδιο και να καταγράφει κάθε βράδυ τα πεπραγμένα, τις σκέψεις και τις υποθέσεις του, για την ημέρα που πέρασε, ενώ κάθε πρωί διαβάζει το ημερολόγιό του προκειμένου να προχωρήσει στη διεκπεραίωση της αποστολής του.
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment