Wednesday, March 2, 2016

Αρχίστε να ετοιμάζεστε για την επόμενη ύφεση! MARTIN WOLF

Wolf: Αρχίστε να ετοιμάζεστε για την επόμενη ύφεση!
Η επόμενη κρίση θα βρει τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη με ελάχιστα μέσα «συμβατικής αντίδρασης». Ποια είναι τα εργαλεία που θα πρέπει να εξετάσουν για να αποτρέψουν νέα παγκόσμια ύφεση. Γράφει ο Μ. Wolf.
Τι θα έκαναν οι κεντρικές τράπεζες, αν η επόμενη ύφεση χτυπούσε ενώ τα επιτόκια ήταν ακόμη μακράν χαμηλότερα σε σχέση με πριν από το 2008; Όπως επιχειρηματολογεί μια έκθεση του Resolution Foundation με έδρα το Λονδίνο, αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό. Οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να είναι προετοιμασμένες γι' αυτό το ενδεχόμενο. Το πιο σημαντικό κομμάτι μιας προετοιμασίας αυτού του είδους είναι να πείσουν το κοινό πως ξέρουν τι να κάνουν.
Σήμερα, 8,5 χρόνια μετά τις πρώτες ενδείξεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το υψηλότερο βραχυπρόθεσμο παρεμβατικό επιτόκιο που εφαρμόζεται από τη Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ιαπωνίας ή την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι το 0,5% της τελευταίας, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2009, χωρίς να φαίνεται πως θα αυξηθεί. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας χρησιμοποιούν ακόμη και αρνητικά επιτόκια, η δεύτερη έπειτα από πάνω από 20 χρόνια βραχυπρόθεσμων επιτοκίων 0,5% ή και χαμηλότερα. Ο γολγοθάς για τη Βρετανία ίσως να μην είναι τόσο άμεσος. Εντούτοις, οι πρόσφατες προσδοκίες της αγοράς υπονοούν ένα βασικό επιτόκιο περίπου 1,6% το 2021 και γύρω στο 2,5% το 2025 –κάτω από το μισό του 2007..''

No comments:

Post a Comment