Monday, September 19, 2016

Τριφύλλης Αντώνης ''Γολγοθάς και Ανάσταση του Κέντρου'' ΤΟ ΒΗΜΑ

«Να 'μαστε πάλι εδώ Ανδρέα...».
Τοίχος στα Εξάρχεια

Μετά τον παγκόσμιο πόλεμο, τα κυρίαρχα κόμματα και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κατέρρευσαν στην τότε Δυτική Ηπειρωτική Ευρώπη. Τα ιστορικά κόμματα δεξιού, συντηρητικού και αριστερού εθνικισμού που κυριαρχούσαν έδωσαν τη θέση τους στη λεγόμενη «κοινωνική Δημοκρατία». Δηλαδή τα χριστιανοδημοκρατικά, φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ηταν τα κόμματα που δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ενωση, εμπέδωσαν την Ειρήνη και τις αρχές του Διαφωτισμού, την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και το ελεύθερο εμπόριο, την ανοιχτή οικονομία και τελικά την πρωτοφανή ευημερία των λαών τους. Πότε αυτοδύναμα, πότε σε συνεργασίες μικρών ή μεγάλων συνασπισμών.

Υπήρχαν περίοδοι που τα, ας τα πούμε κεντροδεξιά, κόμματα επικρατούσαν στην Ευρώπη, και άλλοτε τα κεντροαριστερά. Το μεταπολεμικό πολιτικό τοπίο διαμορφώθηκε από εξέχοντες συντηρητικές προσωπικότητες, όπως ο Ντε Γκωλ, ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκάσπαρι. Στο δεύτερο κύμα οι σοσιαλδημοκράτες με τον Βίλι Μπραντ, τον Χέλμουτ Σμιτ, τον Φρανσουά Μιτεράν κ.ά. έδωσαν το δικό τους στίγμα, ώσπου ένα νέο κύμα συντηρητισμού ήρθε στην εξουσία.

Οπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η εναλλαγή ισχυρών αστικών κομμάτων παγιώνει τη Δημοκρατία και τη συνέχεια για την ασφάλεια της χώρας.

No comments:

Post a Comment