Friday, March 10, 2017

''Σταθερές και Ανατροπές στις Απόψεις των Ελλήνων'' ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι  απαντήσεις των Ελλήνων στις ερωτήσεις της έρευνας της διαΝΕΟσις αναδεικνύουν κάποιες σταθερές και κάποιες ανατροπές. Οι τελευταίες ασφαλώς θα σχετίζονται, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, με την ηθική κρίση που βιώνουμε εδώ και δεκαετίες και την οικονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και επτά χρόνια.
Θα σταθώ σε τέσσερα σημεία.
1. Μία εντυπωσιακή σταθερά είναι αυτή του ποσοστού των Ελλήνων που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν (26,5%). Δεν αρκεί δηλαδή το ότι το 80,5% από εμάς πιστεύουμε ότι υπάρχουν "σκοτεινά κέντρα που δρουν εναντίον μας", αλλά ο ένας στους τρεις από εμάς πιστεύει, επιπλέον, ότι για την αποβλάκωση και την αβουλία μας φταίνε τα χημικά που εκτοξεύονται, επί τούτου, από τα αεροπλάνα του ύπουλου και σατανικού εχθρού. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το 62,3% από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε ευφυής λαός.
Τούτο έρχεται σε ευθεία αντιπαραβολή με το ποσοστό των Ελλήνων που κρίνουν ότι για την κρίση φταίνε οι δικές τους αδυναμίες (62,1%), η ανεπάρκεια και η διαφθορά των κυβερνήσεών τους (93,6%), η κούφια τάση για δανεισμό και κατανάλωση που κυριάρχησε για μακρά περίοδο στη χώρα (76%).
Πρόκειται για αισιόδοξη, τελικά, αναλογία που δείχνει ότι, πράγματι, δικαιούμαστε να θεωρούμε τη χώρα μας "σύγχρονη χώρα" (58,3%) -που έχει απομακρυνθεί, έστω, από τον Μεσαίωνα
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment