Friday, May 5, 2017

''Το στοίχημα που δεν πρέπει να χάσει ο Μακρόν'' του Wolfgang Munchau



Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ένα πειστικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά χαμηλή συμμετοχή των περισσότερο διστακτικών ψηφοφόρων του μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε αποτέλεσμα που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 7 Μαίου δεν θα πρέπει να είναι «ντέρμπι». Ο Μακρόν έχει πάνω κάτω τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού συστήματος από τα αριστερά ως την κεντροδεξιά. Αλλά γεγονότα μπορούν να συμβούν ακόμα και σε μια τέτοια κατάσταση, και έχουν ήδη συμβεί.
Η απόφαση να γιορτάσει τη νίκη του πρώτου γύρου σε μια ακριβή brasserie του έκτου διαμερίσματος του Παρισιού ήταν πολιτικά αστοιχείωτη. Κατά την επίσκεψη σε εργοστάσιο της Whirlpool στην Amiens της βόρειας Γαλλίας ο Μακρόν έμεινε στο παρασκήνιο πίσω από την Μαρίν Λεπέν. Στην προεκλογική εκστρατεία η Λεπέν παίζει σε διαφορετικό πρωτάθλημα. Αν το συντρίψει στο τηλεοπτικό debate της Τετάρτης μπορεί να έχει μια πιθανότητα.
Το πρόβλημα με την ατζέντα του Μακρόν είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά πως μπορεί να την εφαρμόσει. Ο ρόλος του γάλλου προέδρου είναι ισχυρός, αλλά η μοίρα του Φρ. Ολαντ μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποίηση των περιορισμών σε αυτά που μπορεί να κάνει ένας γάλλος πρόεδρος...
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment