Monday, August 28, 2017

Τριφύλλης Αντώνης '' Οι προκλήσεις της νέας εποχής'' ΤΟ ΒΗΜΑ

''..Το Συγκρότημα και οι άνθρωποί του ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την πολλαπλή κρίση που μαστίζει τον Τύπο εδώ και  χρόνια.

Εδώ και δύο δεκαετίες η διάδοση του Διαδικτύου, η κυριαρχία της εικόνας που επέβαλε η τηλεόραση και τελευταία τα κοινωνικά δίκτυα είχαν και έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια των διαφημιστικών εσόδων. Αυτή η μετακίνηση του αιμοδότη των εφημερίδων σε άλλες μορφές ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης.

Η αρχή, αν θυμάμαι καλά, έγινε με τη διακοπή της έκδοσης και τη μετατροπή τους σε ψηφιακές των ιστορικών εφημερίδων «The Boston Globe» και «Christian Science Monitor». Λίγα χρόνια αργότερα η κρίση χτύπησε και τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Le Monde», «Liberation», «EL PAIS» .

Τα μέτρα που αναγκάστηκαν να λάβουν οι διοικήσεις είχαν τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζομένους που απασχολούσαν. Μείωση προσωπικού, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μείωση σελίδων κ.λπ. Στην Ελλάδα, στις κρίσεις στο διεθνές περιβάλλον προστέθηκε η χρεοκοπία της χώρας. Σήμερα συνεχίζει να εξασθενεί τον σοβαρό Τύπο οκτώ χρόνια μετά. Η απώλεια των νέων αναγνωστών βέβαια είναι και εδώ τραγική. Που με τη βίαιη επίθεση της σημερινής κυβέρνησης επιτάθηκε και κορυφώθηκε..''

No comments:

Post a Comment