Tuesday, February 13, 2018

ΝΑΠΩΛΕΩΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ''ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ'' (ΚΡΙΤΙΚΗ)

''Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πλησιάζει τα εξήντα του χρόνια (1957-2016). Ωστόσο, όσο αυξάνονται οι χώρες μέλη που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο αυξάνονται και οι δυσκολίες του εγχειρήματος.
Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης συνεχίζει να συγκινεί τους λαούς των χωρών της ΕΕ, καθώς δεν είναι αμελητέα τα επιτεύγματα της. Η αποτροπή ευρωπαϊκού πολέμου, η βελτίωση του επίπεδου ζωής του πληθυσμού, το κράτος πρόνοιας –παρά τους περιορισμούς– και η ελευθερία μετακίνησης των πολιτών στις χώρες της Ένωσης, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών κατακτήσεων.
Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο επιχειρείται η ενοποίηση φαίνεται να τους προβληματίζει, σε βαθμό που, όταν κάποιος από τους ευρωπαϊκούς λαούς καλείται με δημοψήφισμα να αποφανθεί για τις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών του, απαντά συνήθως αρνητικά. Έτσι, ο γαλλικός και ο ολλανδικός λαός αρνήθηκαν τη Συνταγματική Συνθήκη (2005), ο ιρλανδικός λαός χρειάστηκε να ψηφίσει δύο φορές για να αποδεχθεί τη Συνθήκη της Λισαβόνας (2009), ενώ το αποκορύφωμα της άρνησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήρθε με το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία ..''(23.6.2016)..''

No comments:

Post a Comment