Wednesday, March 14, 2018

«Να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;» του Νίκου Μηλαπίδη

Στην περίπτωση των δύο στρατιωτικών στον Έβρο το σύστημα δεν δούλεψε. Στο Αιγαίο και στην  Κύπρο υπάρχει ένταση. Η ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας βρίσκεται σε φάση απόλυτης κατάρρευσης και παρ’ όλα αυτά η χώρα ακολουθεί τις εξελίξεις και τις ανακατατάξεις, ασθμαίνοντας. Τα προβλήματα είναι πολυδιάστατα αλλά το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να φέρεται ανεύθυνα και ανώριμα. Με πρωταρχική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, ακόμα και τα εθνικά ζητήματα εργαλειοποιούνται για στείρα πολιτική αντιπαράθεση και διχασμό.
Η Ελλάδα σήμερα είναι εξασθενημένη, διχασμένη στο εσωτερικό (μόνιμο ιστορικό μοτίβο) χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό και με πολύ περιορισμένο ειδικό βάρος εκτός συνόρων. Ένα κράτος μεσαίου μεγέθους και δυνατοτήτων, όπως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δραστηριοποιείται αδιάλειπτα στον διεθνή χώρο και να «δρα στρατηγικά» σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και άκρως ανταγωνιστικό περιφερειακό περιβάλλον.
Στα εθνικά θέματα χρειαζόμαστε συλλογική συνεννόηση και νηφαλιότητα. Τα πρόσφατα ατυχήματα και οι επιθετικές ενέργειες αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν μπορεί η χώρα να παραμένει προσκολλημένη σε μια μονοδιάστατη (μονο-υπουργική ή μονο-υπηρεσιακή) αντιμετώπιση όσων προκύπτουν κι όσων θα προκύψουν στο μέλλον. Ο διαρκής και εντεινόμενος χαρακτήρας των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, ξεπερνά..
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment