Friday, March 16, 2018

''Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτική'' Η εκπομπή της ΕΡΤ

 Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, ο βουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ Σπύρος Δανέλλης, ο διευθυντής οικονομικών αναλύσεων στη γενική διεύθυνση γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, o διευθυντής ερευνών της «Διανέοσις» Κυριάκος Πιερακάκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγροδιατροφή» Μάρκος Λέγγας.

''Η διαβούλευση για το μέλλον της ΚΑΠ θα είναι η δυσκολότερη μέχρι σήμερα, καθώς το επερχόμενο Brexit δημιουργεί νέα δεδομένα για τον μελλοντικό κοινοτικό προϋπολογισμό που μέχρι σήμερα διατίθεται σε ποσοστό 40% στον τομέα της γεωργίας. Την ίδια ώρα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν 10 εκατομμύρια γεωργοί, ενώ 3 εκατομμύρια επιπλέον άτομα απασχολούνται στον τομέα των τροφίμων (το 6% όλων των θέσεων εργασίας), ενώ σύμφωνα με το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν την γεωργία ως πολύ σημαντική.
Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα η γεωργία και η κτηνοτροφία βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, συμβάλλοντας στην παραγωγή προϊόντων όχι απλώς «βιολογικών», αλλά με αποτύπωμα συμβολής στην κλιματική ισορροπία, την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε προϊόντος κ.λπ. Την ίδια ώρα νέοι αγρότες ή κτηνοτρόφοι δημιουργούν ενώσεις παραγωγών στηριγμένες στη λογική της επιχειρηματικότητας, του ανταγωνισμού, της καινοτομίας και της ποιότητας. Αυτοί οι αγρότες βρίσκονται στην αιχμή των μεγάλων ευρωπαϊκών ανακατατάξεων στον γεωργικό τομέα.,''

No comments:

Post a Comment