Friday, March 9, 2018

Από τον «πόλεμο των Άστρων» του Ρήγκαν στον «πόλεμο των κάστρων» του Τραμπ'' : ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ FORTUNE

''Ποια τα κοινά στοιχεία και οι διαφορές ενός εμπορικού πολέμου που βρίσκεται στα σκαριά και θυμίζει εποχές βγαλμένες από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ήταν τέλη του 1985, όταν έπεσε σαν βόμβα στις Βρυξέλλες η αμερικανική επιβολή ποσοστώσεων για όλα τα χαλυβουργικά προϊόντα της Ε.Ε. Ήμασταν ακόμη μακριά από την σημερινή Ευρώπη των 28(;) με τις δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με τρίτα μέρη. Και επιπλέον ζούσαμε την νεοφιλελεύθερη επανάσταση  του Ρόναλντ Ρήγκαν. Επίσης η τότε GATT- και κατόπιν ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου (ΔΟΕ)-, βρισκόταν στις αρχές της για την υιοθέτηση κανόνων για το Διεθνές Εμπόριο.
Η απόφαση της διοίκησης Ρήγκαν ήρθε σαν αποτέλεσμα των εκατοντάδων θέσεων εργασίας που χάθηκαν σε Πολιτείες κλειδιά για την Αμερικανική πολιτική. Του Οχάιο και της Πενσυλβανίας. Η καταστροφή αυτή ήταν βασικά αποτέλεσμα της μη ανταγωνιστικής Βιομηχανίας Χάλυβα. Ο Ρήγκαν, εφαρμόζοντας την πολιτική του, αρνήθηκε να στηρίξει με δημόσιο χρήμα τη Βιομηχανία, όχι μόνο λόγω της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας του, αλλά και γιατί είχε ανάγκη κολοσσιαίων ποσών για τον «Πόλεμο των Άστρων» (το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ)..''

No comments:

Post a Comment